RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predavanjem “Voćarstvo u Podmajevičkom kraju” nastavljen program Frančeskovih dana u Brčkom

U sklopu nastavka programa Frančeskovih dana, u tjednu posvećenom ratarstvu, voćarstvu i hortikulturi, sinoć je u dvorani HKD “Napredak” upriličeno predavanje profesora Adalberta Vonsovića na temu Voćarstvo u Podmajevičkom kraju.

Predavanjem je obuhvaćeno pet razdoblja u povijesti voćarstva našeg kraja, od Osmanske vladavine, preko vladavine Austro-Ugarske monarhije, razdoblja između dva svjetska rata (vladavina Kraljevine Jugoslavije, doba SFRJ pa sve do današnjeg doba).

„Cilj ovog predavanja jest uvidjeti kako se voćarstvo razvijalo u našim krajevima kroz povijest kako bismo mogli utvrditi što ćemo i kako raditi dalje po ovom pitanju. Jer, činjenica je da su veliki novci uloženi u prethodnom razdoblju vezano za razvoj poljoprivrede, a ipak nisu polučeni onakvi rezultati kakvi bi mogli biti u ovom podneblju“, rekao je profesor Vonsović.

Fra Mirko Jozić, predsjednik HKD “Napredak” kaže kako su edukativne i praktične radionice uključili u program Frančeskovih dana naprije iz razloga što je Podmajevački kraj, kraj koji je kroz povijest vezan uz voćarstvo i hortikulturu.

“Naš Podmajevčki kraj je voćarski kraj, a drugo veže se i uz Franju Asiškog koji je bio čovjek koji je prvi otkrio prirodu kao lijepi prostor koji zaslužuje poštovanje, brigu i ljubav. Do tada čovjek prema prirodi ima negativan odnos, ona se zapravo negira, prema njoj ima čovjek neprijateljski stav, a on vidi u prirodi svagdje brata, sestru, nešto što je drago, pa se u tom smislu i ovaj dio uklapa u ovogodišnje Frančeskove dane”, rekao je fra Mirko Jozić, predsjednik HKD “Napredak”.

U narednim danima u Zoviku će biti organizirane i praktične radionice u kojima će osim voćarstva biti zastupljeni i hotrikultura, uređivanje dvorišta, vrtova, voćnjaka te sađenje ukrasnog bilja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Napretkovom domu otvorena izložba fra Petra Perice Vidića

Mirsad Arnautović

HKD Napredak: Održana večer poezije Antuna Branka Šimića

Sandra Živković

Синоћ у Дому културе одржано вече тамбурице

Дејана Крстић