RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U brčanskoj Gradskoj knjižnici promovirana knjiga „Reči su senke dela“ autora Duška Lopandića

U sklopu nastavka programa obilježavanja 22. godišnjice Brčko distrikta, Služba za arhiv Odjela za javni registar danas je u Gradskoj knjižnici organizirala promociju knjige „Reči su senke dela“ autora prof. dr. Duška Lopandića. U predstavljanju knjige, uz autora su sudjelovali dr. Nebojša Kuzmanović i dr. Igor Davidović.

Na stranicama knjige poetičnog naziva „Reči su senke dela“ zapravo se kriju činjenice o povijesti diplomacije. Istaknuo je to njen autor, prof. dr. Duško Lopandić dodavši kako je u knjizi ta povijest napisana na originalni način.

„U knjizi je riječ o povijesti razvoja diplomatije, od Westfalskog ugovora, dakle od 17. stoKljeća pa do Versailleskog mira u 20. stoljeću, s tim što je to povijest kroz priče, kroz živote raznih osoba koje su se bavile diplomatijom, bilo državnika, bilo teoretičara diplomata ili međunarodnih odnosa. Dakle, različite priče, različiti životi koji su povezani tom temom i razvojem modernog svijeta“, kazao je Lopandić.

Jedan od promotora, ugledni diplomat i veleposlanik Igor Davidović je istaknuo kako je Lopandićeva knjiga slojevita te kako na vrlo zanimljiv način piše o ličnostima u diplomaciji, o ljudima od pamtivijeka pa do modernog svijeta.

„Veoma je lijepa prilika da se govori o ovoj knjizi jer je gosp. Lopandić prije svega osim što je izuzetan profesionalac u diplomatiji i jedan sjajan erudit koji piše s lakoćom stilista i pokazuje manir lakog pristupa i onoga što bi se moglo opisati kao literarni stil pisanja o diplomaciji. Kroz nju imamo priliku vidjeti koliko su ličnosti davale svoj pečat diplomaciji i odnosima između država, a s druge strane kako su se i ti odnosi mijenjali od 15. stoljeća pa do danas“, istaknuo je Lopandić.

Inače, predstavljanje ove knjige u Brčkom je, prema riječima Ćazima Suljevića, šefa Službe za arhiv, prvi korak u suradnji između Brčko distrikta i Arhiva Vojvodine iz Novog Sada, nakon što su sredinom prošle godine potpisali sporazum o suradnji.

Današnju promociju knjige „Reči su senke dela“ posjetio je veliki broj zvanica iz kulturnog, političkog i društvenog života Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Osnovcima predstavljena knjiga „Urnebesna fizika“

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: U gradskoj Biblioteci promovisani romani „Gravitacija“ i „Greta“

Sanita Jerković Ibrahimović

У Брчком вечерас помоција књиге Славка Басаре “Хумано срце Српске”

Radio Brčko