RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Služba za arhiv: Brčko će uskoro dobiti digitalnu čitaonicu

Brčanski Arhiv Odjela za javni registar, poštujući preporuke Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, prilagodio je realizaciju programa za tekuću godinu novonastalim okolnostima. Voditelj Službe za arhiv Ćazim Suljević ističe da su nastavljene redovne aktivnosti na sređivanju arhivskih fondova, te digitalizaciji arhivske građe. Do sada je digitalizirano 70.000 stranica arhivske građe.

Oprema s kojom Arhiv raspolaže nije najsuvremenija, ali u odnosu na okruženje je, kaže Suljević zadovoljovajajuća.

„Za sada imamo potreban kadar, ali nam nedostaju stručnjaci na sređivanju arhivske građe s posebnim znanjem njemačkog i  turskog jezika, zbog mnogih dokumenata koje smo preuzeli iz Arhiva Bosne i Hercegovine i koje ćemo preuzeti iz Osmanskog arhiva u Istanbulu “ istaknuo je Suljević.

Ćazim Suljević

Prethodna dva mjeseca su iskorištena i za pripremu  tehničke dokumentacije – predmjera radova za otklanjanje nedostataka na zgradi arhiva, a sve u suradnji sa Odjelom za javne poslove . Uskoro će biti objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje predviđenih radova kako bi se ispunili uvjeti za tehnički prijem objekta i obezbijedila upotrebna dozvola.

“Najveći dio poslova se odnosi na uspostavljanje protivpožarnog sustava, kao jednog od glavnih uzroka, zbog kojeg je Povjerenstvo nadležno za ova pitanja odbilo zahtjev za izdavanje dozvole. Završetkom planiranih radova stvorili bi se bolji uslovi za rad Arhiva, a u vezi s tim posebno ističemo otvaranje digitalne čitaonice”, kaže Suljević.

Naredne izložbe

„Kada je u pitanju  sređivanje arhivske građe posebno ističem rad na tehničkoj i stručnoj obradi Imovinsko-pravnog fonda  Brčko 1945.-1992. Ozbiljno razmišljamo da ovu vrijednu građu predstavimo široj javnosti kroz posebnu izložbu krajem godine. Ovo bi prema našim saznanjima bilo prvo predstavljanje ove vrste arhivske građe. Očekuje nas preuzimanje građe iz istanbulskog Osmanskog arhiva u digitalnom obliku“, najavljuje Suljević.

S obzirom na trenutnu situaciju, putujuća izložba Tragom brčanskih Jevreja, koja je, osim Brčkog, trebala biti postavljena u gradovima BiH i u Beogradu, bit će prolongirana za naredno razdoblje, dok je u pripremi još jedna postavka  Zlatno doba brčanske trgovine voćem 1918.-1945.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U brčanskoj Gradskoj knjižnici promovirana knjiga „Reči su senke dela“ autora Duška Lopandića

Sandra Živković

Brčko: Otvorena izložba “Fijakeri što po testi lete”

Gorana Antić

Služba za arhiv Brčko distrikta bilježi uspješnu godinu

Sandra Živković