RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Večeras koncert austrijskog pijaniste Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Bosni i Hercegovini, organizator je koncerta Gottlieba Wallischa, istaknutog austrijskog pijaniste i profesora na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin), koji će biti održan večeras u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Na repertoaru će naći Sonata za klavir u Es duru, Hob. XVI/49 iz kasnog opusa Josepha Haydna, kao i tri kompozicije Ludwiga van Beethovena, uključujući Fantaziju za klavir u g molu, op. 77, Andante favori u F duru, WoO 57, te Polonezu u C duru, op. 89. Nakon djela bečkih klasičara, prof. Wallisch će izvesti i Sonatu za klavir u A duru, D.959  Franza Schuberta, jednog od ključnih predstavnika muzičkog ranog romantizma.

Tokom gostovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, prof. Wallisch će održati i majstorsku radionicu za studente Odsjeka za klavir.

Gottlieb Wallisch (r. 1978, Beč) debitovao je kao dvanaestogodišnjak u “Zlatnoj dvorani” Musikvereina u Beču, a prekretnicu u ranoj fazi njegove karijere predstavlja koncert na kojem je kao sedamnaestogodišnjak izveo Beethovenov Koncert za klavir i orkestar op. 73, br. 5 u Es duru, poznatiji kao “Carski”, uz pratnju orkestra Sinfonia Varsovia pod dirigentskom palicom Yehudija Menuhina. Ovaj događaj označio je početak njegove bogate pijanističke prakse koja je obuhvatila nastupe u prestižnim svjetskim koncertnim salama, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Wigmore Hall u Londonu, Kelnska filharmonija, Tonhalle u Cirihu i NCPA u Pekingu, ali i predstavljanja na festivalima poput Klavirskog festivala Ruhr, “Beethovenfesta” u Bonnu, Festivala u Lucernu i Salzburgu, “Decembarskih noći” u Moskvi i Singapurskog internacionalnog festivala umjetnosti.

Wallisch je sarađivao sa brojnim orkestrima uključujući Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju Liverpoola, Omladinski orkestar Gustav Mahler, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Festival Strings Lucerne, Kamerni orkestar Franz Liszt  iz Budimpešte, Barokni orkestar Musica Angelica  iz Los Angelesa i Štutgarski kamerni orkestar, a kao solist je nastupao s renomiranim dirigentima kao što su Giuseppe Sinopoli, Sir Neville Marriner, Dennis Russell Davies, Kirill Petrenko, Louis Langrée, Lawrence Foster, Christopher Hogwood i Bruno Weil. Godine 2020. snimio je cjelokupni opus Beethovenovih klavirskih koncerata u saradnji s Orkestrom Bečke akademije i dirigentom Martinom Haselböckom .

Predavao je na Univerzitetu za muziku u Ženevi i na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti, te je održao niz majstorskih radionica na Univerzitetu Illinois, Univerzitetu u Denveru, Nagoya koledžu za muziku, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Danskoj, Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu i na Mozarteumu u Salzburgu. Trenutno je zaposlen kao profesor na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin).

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сарајево: Отварање државног затвора одгођено због техничких недостатака

Radio Brčko

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapšena jedna osoba zbog terorizma

Radio Brčko

Sarajevo: Web stranica Medicinskog fakulteta korištena u političke svrhe

Radio Brčko