RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

АДХД: Хиперактивност и мањак пажње који захтијевају лијечење

АДХД представља неуробихејвиорални поремећај који карактеришу дефицит пажње и хиперактивност. Неки од показатеља који могу упућивати на ову врсту проблема су тешкоће да дијете мирно сједи, упадање другима у ријеч, сукоби са другом дјецом, као и нереаговање на критику и казну.

Први знакови АДХД-а појављују се у дојеначкој доби, гдје су присутне тешкоће у храњењу и спавању. Како дијете постаје старије, знакови су видљивији, па тако дјеца са АДХД-ом често веома рано проходају, престају спавати дању, почињу испољавати агресивност, јављају се напади бијеса.

Њихова веза са родитељима је површна, тако да приликом одвајања не осјећају анксиозност. Са друге стране, многа дјеца са АДХД-ом су креативна и испољавају различите таленте, попут оних за спорт, музику, глуму итд.

Још није откривен тачан узрок АДХД-а, али истраживања сугеришу да неки фактори могу повећати симптоматологију АДХД-а. Неки од фактора који могу довести до АДХД-а су преурањен порођај и мала тежина приликом порода, као и конзумација алкохола и психоактивних супстанци током трудноће.

Недостатак родитељске бриге, претјерано гледање телевизије или неадекватна прехрана нису узроци АДХД-а, али могу утицати на јачину исказивања симптома.

Преваленција АДХД-а код дјеце основношколског узраста креће се између три и седам одсто. Код дјечака се АДХД јавља четири-пет пута чешће него код дјевојчица.

Код дјечака су чешће присутни симптоми хиперактивности, а код дјевојчица је чешћи дефицит пажње. Код 75 одсто дјеце симптоми трају и током адолесценције, а у 50 одсто случајева и у одраслој доби.

Фармакотерапија је најчешћи третман код дјеце са АДХД-ом, а иста је учинковита у 70 до 80 одсто случајева. Користећи лијекове дјеца се адекватније понашају – кооперативнија су, попустљивија и пажња им се побољшава. И психотерапија може имати своју улогу у различитим фазама живота дјетета са овим поремећајем.

АДХД је један од честих поремећаја код дјеце, те је због тог и важно разумијевање и познавање симптоматологије истог. Ако околина, прије свега родитељи/старатељи, те наставно особље и стручне службе у школи, не разумију поремећај дјетета лако је могуће да ће подузети погрешне поступке, што ће имати негативне посљедице по дијете.

Због тога је од посебне важности рано откривање поремећаја, које омогућава што ранији третман дјетета, те савјетовање родитеља или старатеља, а од велике важности је и разумијевање дјетета, пружање подршке и континуиран рад с дјететом

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka kupila milion Pfizerovih tableta za liječenje Covid-19

Radio Brčko

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila upotrebu krvne plazme za liječenje Covida-19

Radio Brčko

Iz proračuna Distrikta 20 milijuna maraka za liječenje pacijenata

Radio Brčko