Magazin

Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 30. srpnja, Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara pokreće liniju za pomoć.

Broj linije za pomoć je 061 422 447, a bit će dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp, ističu iz Udruženja “Dignitet” i dodaju kako će linija za pomoć biti će dostupna građanima od 8 do 20 sati.

– Savjetodavna, pedagoška, psihološka i pravna pomoć bit će ukazana svim zainteresiranim građanima i građankama – navode u spomenutom udruženju.

U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje “Dignitet” uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti provodi projekt pod nazivom “Odrastanje u sigurnom okruženju”.

Projektom se želi dati društvena doprinos u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih. Dio projektnih aktivnosti biti će usmjeren na podizanje svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece, kažu iz Udruženja “Dignitet”.

Do kraja 2021. godine, napominju, 350 djece i mladih bit će direktno uključeni u program prevencije i edukacije.

U okviru projekta provesti će se istraživanje na osnovu kojeg će se doći do podataka o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u BH društvu. Djeca, mladi i šira javnost će biti informirani o fenomenu, rizicima i načinima zaštite od zlostavljanja putem interneta i trgovine djecom.

Kampanja koja će se provoditi kontinuirano ima za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv nasilja, putem svih provedenih aktivnosti promovirati će se linija za pomoć.

Iz spomenutog udruženja navode kako se na današnji dan nastoji dodatno ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima.

Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpnja Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button