Magazin

Kakva prehrana može pomoći u sprječavanju i prevenciji osteoporoze?

Ukoliko imate osteoporozu vaša prehrana treba biti uravnotežena i sadržavati puno svježeg voća i povrća, kao i nemasne izvore proteina. Pravilna prehrana može pomoći u sprječavanju i prevenciji osteoporoze.

Zeleno povrće

Ljudi su skloni smatrati da su mliječni proizvodi jedini izvor kalcija, a zapravo se on nalazi u mnogo različitih vrsta povrća poput kelja, zelja i kupusa. Osim toga ovo povrće sadrži i dobru količinu vitamina K, za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir

Iako je manje poznat od kalcija i vitamina D, i krompir je jako dobar za vaše kosti. On sadrži magnezij i kalij koji zajednički djeluju kako bi štitili vaše kosti. Krompir samo pecite ili kuhajte, nikako ga nemojte pržiti kako bi sačuvali njegovu zdravstvenu vrijednost.

Agrumi

Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. No ne znaju da i je i vitamin C jako dobar za gustinu kostiju.

Riba

Mnoge vrste masnih riba daju lijepu količinu vitamina D koji pomaže vašem tijelu i kostima. Riba također ima omega-3 masne kiseline, koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i kardiovaskularni sistem.

Losos je kako dobar izvor kalija,a konzervirani losos sadrži kalcij. Bademi su također jako dobri jer su izvrstan izvor kalcija i kalija.

Ovakva vrsta prehrane posebno je bitna tijekom zimskih mjeseci kada ne izlazite toliko često na sunce koje je važan izvor vitamina D.

Izvor: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button