RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Morate biti u karanteni kod kuće? Ovo je popis namirnica koje biste trebali imati

Njemački Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) i Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede objavili su popis namirnica koje bi građani trebali imati kod kuće ako završe u karanteni zbog koronavirusa ili u slučaju nužde.

– Postoje razne hitne situacije u kojima su zalihe hrane i pića od pomoći. Ali možete imati koristi od zaliha namirnica i u svakodnevnom životu – stoji na stranici BBK-a.

Opskrba hranom i pićem individualni su, no postoje opći savjeti koji mogu pomoći pri sastavljanju zalihe, prenosi Fenix magazin.

Hrana i piće za deset dana

Deset dana navodi se kao smjernica, no opskrba može biti i za dulje ili kraće razdoblje. Napominje se kako je čak i manja zaliha bolja nego da je nema uopće.

Dvije litre tekućine po osobi dnevno

Osoba može izdržati tri tjedna bez hrane, ali samo četiri dana bez tekućine. Ovaj savjet prvenstveno je namijenjen situacijama u kojima iz bilo kojeg razloga ne radi opskrba pitkom vodom.

2.200 kcal po osobi dnevno

Iznos od 2.200 kcal dnevno obično pokriva ukupne energetske potrebe odrasle osobe.

Samo ono što voliš i toleriraš

Rok trajanja nije jedini odlučujući faktor, navodi BBK govoreći o izboru namirnica. U obzir treba uzeti alergije, netoleranciju na hranu ili posebne potrebe kao što je hrana za bebe, ali i osobne preferencije.

Princip “žive zalihe”

Princip “žive zalihe” odnosi se na pokušaj da se zalihe uklope u svakodnevnu potrošnju namirnica.

Pravite zalihe dio po dio

Zalihu nije potrebno napraviti najednom. Može se izgraditi s vremenom tako da se stekne navika kupnje dodatnog pakiranja kada kupujete dugotrajnije artikle, primjerice tjesteninu.  Također, napominje se da je zalihe potrebno obnoviti prije nego što se otvori posljednje pakiranje.

Napomene o skladištenju

Većinu namirnica treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu te zbog toga treba provjeriti svaki proizvod pojedinačno.

Ne zaboravite kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, trebali biste uzeti u obzir i njihove potrebe prilikom kreiranja zalihe. U skladu sa smjernicama, Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede na svojim je stranicama objavilo popis koji pokazuje što treba spremiti za deset dana i jednu osobu. Riječ je o općenitim preporukama koje je možda potrebno prilagoditi individualnim prehrambenim potrebama.

  • 3,5 kg proizvoda od žitarica,
  • kruh,
  • krumpir
  • 4 kg povrća
  • 2,5 kg voća
  • 20 litara pića
  • 2,5 kg mliječnih proizvoda i mlijeka
  • 1,5 kg jaja,
  • zamjene za meso i kobasice i ribu
  • 375 grama masti i ulja

Izvor: www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Број заражених корона вирусом свакодневно опада

Дејана Крстић

U Kantonu Sarajevo potvrđena 394 nova slučaja zaraze koronavirusom

Radio Brčko

Njemačka: Špan pozvao regionalne vlade da uvedu stroža ograničenja zbog virusa korona

Radio Brčko