RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ispravnost prehrambenih proizvoda u Distriktu zadovoljavajuća

Sanitarno-veterinarska inspekcija brčanskog Inspektorata ove godine je, zbog pandemije, vršila mnogo manje redovnih kontrola prometa i proizvodnje prehrambenih namirnica na području Distrikta, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Glavni inspektor brčanskog Inspektorata Zoran Gajić kaže da je prilikom urađenih kontrola vršeno uzorkovanje mesa, zdravstvena ispravnost voća i povrća na pesticide kao i kontrola robe na unutarnjem mjestu carinjenja, te da u proteklom razdoblju po ovom pitanju nije bilo nepravilosti.

„Bili su to sporadični slučajevi i najčešće se radilo o proizvodima s isteklim rokom upotrebe što je sam taj uvoznik odnosno poslodavac koji je prometovao tom hranom, prijavljivao tako da se na osnovu utvrđivanja zdravstvene ispravnosti pomenutih proizvoda, ona i stavljala izvan prometa i uništavala“, rekao je Gajić.

Pored ovoga, dolaskom ljetnih dana i porastom temperatura, iz Inspektorata su najavili pojačan ispekcijski nadzor nad ispravnošću hrane, prvenstveno lako kvarljive hrane poput mesnih proizvoda i sladoleda. S ovom aktivnosti će započeti u srpnju.

Gajić je istaknuo je kako nisu imali prijava građana po pitanju zdravstvene ispravnosti hrane, tako da inspekcija po tom pitanju nije imala postupanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski Inspektorat u kontroli domova za stare i nemoćne osobe

Sandra Živković

Brčko: Gušenje – uzrok smrti ovaca na obiteljskom imanju u Ćosetima

Sandra Živković

Milić: Izmjene Zakona o inspekciji ugrozile rad Inspektorata

Radio Brčko