RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Njemačka: Kretanje od spavaće sobe do kućnog ureda biće tretirano kao putovanje na posao

Njemački sud je odlučio da muškarac, koji je povrijedio leđa hodajući se niz stepenice iz spavaće sobe do kućnog ureda, može obeštećenje tražiti od poslodavca.

Presuda saveznog suda je uslijedila nakon što se dva niža suda nisu mogli usaglasiti da li da kretanje okvalifikuju kao put prema radnom mjestu.

Iz saveznog suda su prošle sedmice saopćili da je riječ o direktoru prodaje u kompaniji R-GmbH koji se kretao od spavaće sobe do kućnog ureda koji se nalazi jedan sprat niže. Okliznuo se i prilikom pada je slomio pršljen.

Poslodavac mu je odbio isplatiti osiguranje od povrede. Međutim, sud je ocijenio da je povreda nastala usljed aktivnosti koja je bila u interesu poslodavca, odnosno da se desila prilikom kretanja prema radnom mjestu.

S obzirom na to da je tokom pandemije koronavirusa veliki broj onih koji su primorani radne obaveze izvršavati kod kuće, u Njemačkoj je u junu ove godine promijenjen zakon čime su osiguranjem pokrivene obaveze koje se izvršavaju kod kuće, a koje su od interesa poslodavca.

Profesor njemačkog prava na Univerzitetu London Killian O'Brien je istakao da je ovom presudom izbrisana striktna podjela između kućnih i radnih aktivnosti. Očekuje da će se nakon ove presude povećati broj onih koji će od poslodavca tražiti naplatu osiguranja za štetu koju su pretrpjeli tokom rada kod kuće, prenosi CNN.

Izvor: https://www.klix.ba/

Foto: Andrey Popov / Getty Images

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka: Preminula 944 lica za 24 časa

Radio Brčko

Javni život u Njemačkoj od danas gotovo pa zaustavljen

Radio Brčko

Фризерски салони у Њемачкој од данас поново отворени

Radio Brčko