RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Upriličena edukacija o “api terapiji” i ljekovitim svojstvima matične mliječi

„Api terapija i ljekovita svojstva matične mliječi“ bila je teme edukacije koju je juče Udruženje pčelara Brčko distrikta upriličilo u gradskom Domu kulture i kojoj je, unatoč snježnim padavima, prisustvovalo stotinjak pčelara iz BiH i zemalja regiona.

„Api terapija je najpoznatija po segmentu udisanja zraka iz košnica što pomaže naročito onima koji imaju poteškoće sa disanjem. No, cijela metoda podrazumijeva i paralelno korištenje svih drugih pčelinjih proizvoda“, rekao je uvodničar i predsjednik Skupštine “Api terapeuta BiH” Armin Nuhanović.

O korisnosti matične mliječi za zdravlje govorile su Mejra Bektašević, Edina Šertović i Melisa Oraščanin, profesorice hemije sa Univerziteta u Bihaću.

Upotreba matične mliječi mora biti vrlo pažljiva, dozirana, te ako se konzumira zajedno sa drugim pčelinjim proizvodina, naročito pomiješana s medom, onda je rok za njenu upotrebu maksimalno 48 sati“, kazala je pored ostalog profesor dr Melisa Oraščanin.

Ova prilika je iskorištena i za dodjelu pehara onima čiji su uzorci meda bili najbolji na ocjeni kvaliteta koja je nedavno takođe upriličena u Brčkom.

„Imali smo više od 150 uzoraka i to proslijeđenih od pčelara iz svih zemalja regiona pa i iz Austrije i Njemačke, tako da posao žirija nije bio nimalo lagan. Inače, dodijeljeno je devet pehara za najbolje medove pčelara iz BiH, kao i za one koji su uzorke poslali iz inostranstva“, rekao je u ime organizatora Udruženja pčelara Brčko distrikta, predsjednik Veljko Živanović.

Inače, o kompletnom događaju, što uključuje edukaciju i dodjelu priznanja pčelarima, veoma pohvalno je govorio i predsjednik Uduženja pčelara BH entiteta- Republika Srpska, Damir Barašin, koji je na samom početku, uz pozdrave prisutnim pčelarima, cjelodnevna dešavanja i zvanično proglasio otvorenim.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Međunarodna procjena kvaliteta meda u Brčkom

Admir Kadrić

Brčko: Održana edukacija za prvi modul Inkubatora poslovnih ideja

Radio Brčko

Brčko: U nedelju edukacija o “api-terapiji” na koju su pozvani svi zainteresovani stanovnici

Admir Kadrić