Magazin

Nobelova nagrada u 2018. godini Tasukuu Hondžou i Džejmsu Alisonu za otkrića u liječenju raka

Džejms Alison i Tasuku Hondžo osvojili su Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu u 2018. godini za otkrića koja su dovela do napretka u liječenju raka, saopšteno je iz Nobelovog komiteta švedskog Instituta Karoliska.

U saopštenju se navodi da su Alison i Hondžo pokazali kako različite strategije za inhibiranje kočnica imunog sistema mogu da se iskoriste prilikom liječenja raka.

Amerikanac Alison i Japanac Hondžo dobiće novčanu nagradu u iznosu od milion dolara.

Nagrada za medicinu prva je Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine.

Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti, kao i nagrada za mir, u skladu sa voljom pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela, dodjeljuju se još od 1901. godine.

Nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena, usljed skandala povezanog sa seksualnim zlostavljanjem.

Izvor: www.srna.rs

Foto: www.latimes.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button