Magazin

Silikonski implantati za grudi mogu dovesti do raka

Prema najnovijim podacima zabilježeno je najmanje 615 slučajeva limfoma širom svijeta koji su vezani za silikonske implantate, piše The Guardian.

Teksturni silikonski implantati koji su ugrađeni u grudi miliona žena širom svijeta pod posebnim su nadzorom nakon savjetovanja francuskih hirurga da se ovi implantati izbace iz upotrebe zbog potencijalne veze s rijetkim vrstama raka.

Naime, implantati su povezani s anaplastičnim velikim ćelijskom limfomom (ALCL) koji se formira oko ožiljka, a prvi simptomi ove zloćudne bolesti su bol i otok u predjelu grudi.

Žene koje imaju uklonjene implantate mogu se potpuno oporaviti, ali ako se ovo stanje ne liječi limofom se može širiti po cijelom tijelu i postati opasan po život.

Sve je veća zabrinutost među ljekarima zbog efekata implantata, a brojke koje su sakupljali plastični hirurzi ukazuju na to da je bilo najmanje 615 slučajeva bolesti povezanih s implantatima dojke, a također je zabilježeno i 16 smrtnih slučajeva.

U Francuskoj, gdje je 85 posto ugrađenih implantata dojke teksturne građe, hirurzi su preporučili prelazak na glatke implantate, dok se dalje istražuju veze teksturnih implantata s rakom. Također, u Velikoj Britaniji je zabilježeno 45 slučajeva limfoma koji su povezani s teksturnim implantatima.

Pretpostavlja se kako će situacija u Francuskoj dovesti do javnih rasprava vezanih za implantate širom svijeta.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button