Brčko

Zbog povećanja broja oboljelih od nekih karcinoma „Brčansko srce“ planira više stručnih predavanja

Udruženje oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“ zadovoljno je svojim radom u protekloj godini, a u ovoj godini planiraju nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, ali i uvesti neke novine.

Predsjednica upravog odbora ovog udruženja Ferida Halilović, istakla je da s obzirom na povećanje broja oboljelih od karcinoma jajnika, te karcinoma testisa i karcinoma pluća, žele uvesti i predevanja na ove teme, kako bi građanima podigli svijest o značaju prevencije, koja prevashodno utiče na sam ishod liječenja.

Dodala je da im je prva aktivnost u ovoj godini obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv karcinoma grlića materice, koji se obilježava u zadnjoj sedmici januara.

„Posjetićemo 28. januara odjel ginekologije. Na žalost ginekološki karcinom je kod žena, naročito mladih u povećanju, pogotovu kacinom jajnika. Po našim podacima,  najmanje je 10 do 20 više oboljelih. Nama se u prošloj godini sa ginekološkim problemom, što grlića materice, što jajnika, javilo više oko 15 žena nego u 2018. godini. I to sve mlade žene nažalost. Sigurno su naša predavanja doprinijela tome, žene se osviješćuju i smatramo da je zato došlo do porasta broja otkrivenih karcinoma jajnika“, pojsanila je Halilović.

Prema njenim riječima, uvećan je i broj oboljelih žena od karcinoma pluća, kao i broj oboljelih muškaraca od karcinoma testisa.

„Zato ćemo najvjerovatnije u ovoj godini uvesti, zajedno sa ljekarima specijalistima, i predavanja na ove teme. Iako je broj oboljelih muškaraca od karcinoma veliki, ne javljaju nam se na žalost u udruženje. Pretpostavljamo da je to tako jer oni ne žele da se zna za njihovu bolest. Isto tako ni roditelji oboljele djece nam se ne javljaju, mada smatramo da je to velika greška, jer bi uz podršku udruženja bi sve to lakše podnijeli i prevazišli. Ipak, svako ima pravo da odlučuje za sebe, kao i roditelji za svoje dijete“, kazala je Halilović.

Sve ovo dovelo je, kako je dodala, do povećnja i broja članova u „Brčanskom srcu“, te ih je sada oko 160, s tim da nisu svi oboljeli već ima i volontera koji svesrdno pomažu oboljelima.

Halilović je još jednom istakla, onkološki pacijenti u Brčkom imaju odličan tretman, naglasivši da Distrikt samo nema radio terapiju već se ide u Tuzlu, tako da su zadovoljni načinom liječenja, osobljem i doktorima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button