Krumpir je namirnica koja bi se trebala držati na suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili garaže, ali nemaju svi mogućnost pravilno spremati krumpir.
Ako se krumpir nalazi na svijetlom i vlažnom mjestu, on počinje klijati i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv okus.
No postoji jednostavan način kako ćete to spriječiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, prenosi Lifehacker.
Sve što trebate napraviti jest u svoju posudu ili vreću s krumpirom dodati jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korijena i proklijavanje krumpira.
Međutim, jabuke također utječu na prebrzo sazrijevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.
Krumpir pohranjen s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam tjedana, za razliku od krumpira pohranjenog bez jabuke; a oni su “uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda.”
Zato dodajte jabuku i spremite svoj krumpir.
Izvor: https://www.vecernji.hr/
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.