RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Црна Гора: Нула посто пореза за соларне панеле?

Клуб посланика Демократског фронта (ДФ) предао је у скупштинску процедуру предлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ), којим је предвиђено да се за испоруку и уградњу фотонапонских система (соларних панела) овај порез плаћа по стопи од нула одсто.

Осим овог, посланик ДФ-а Дејан Ђуровић је предао измјене и допуне Закона о планирању простора и изградњи објеката, чијим би се усвајањем убрзале административне процедуре, односно дозволила израда техничке документације и постављање соларних панела снаге од 30 до 1.000 киловати (кW) на постојећим објектима без издавања урбанистичко-техничких услова до краја 2025. године.

Разлози за доношење измјена оба закона је, како се у образложењу предлагача наводи, поспјешивање коришћења обновљивих извора енергије као и убрзање зелене енергетске транзиције.

”Суочени са енергетском кризом, као и енормним растом цијена електричних енергије на европском тржишту неопходно је убрзати транзицију ка обновљивим изворима енергије, како би се у крајњем могло обезбиједити сигурно и квалитетно снабдијевање грађана и привреде електричном енергијом, нарочито у случајевима поремећаја на тржишту и лоше хидролошке ситуације. Усвајањем ових предлога закона грађанима, а и привреди би се олакшало инсталирање фотонапонских сисиема, побољшала енергетска независност, и остварили бројни бенефити по основу произведене електричне енергије из нових, обновљивих извора. Слична законска рјешења прихваћена су и у земљама региона, као и у појединим земљама чланицама Европске уније”, наводи се у образложењу оба предлога.

Ђуровић је у образложењу свог предлога навео и да врло велике кровне површине на постојећим индустријским и пословним објектима представљају значајан потенцијал за производњу електричне енергије кроз изградњу фотонапонских електрана.

”Предложеним рјешењем се, на одређено вријеме, кроз ослобађање издавања урбанистичко-техничких услова, убрзава административна процедура пројектовања и изградње соларних фотонапонских електрана на крововима постојећих објеката при чему се задржавају све остале фазе израде техничке документације, њеног ревидовања и надзора над изградњом истих”, навео је Ђуровић.

У образложењу је нагласио да предложено рјешење третира фотонапонске електране инсталисане снаге до 1.000 кW, те да законом прописана процедура изградње већих фотонапонских електрана, које имају статус сложених инжењерских објеката остаје на снази у неизмијењеном облику.

”Поред тога овим нацртом је предвиђена обавезна израда елабората анализе и испитивања статичке стабилности објекта на којем се поставља фотонапонска електрана урађена од стране законом овлашћеног органа, те се истим гарантује да статичка стабилност постојећих објеката на којима се реализује изградња соларне електране не може бити доведена у питање”, пише у предлогу Ђуровића.

Предлагач је навео и да се предвиђеним привременим суспендовањем издавања урбанистичко-техничких услова за постављање соларних панела ни на који начин не може доћи до девастације простора, јер се панели уграђују на постојећим (легалним) објектима, при чему се кроз обавезу израде прописане техничке документације гарантује стабилност постојећих објеката.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Crna Gora s granice vratila 300 tona nebezbjednog voća i povrća

Radio Brčko

Crna Gora danas bira novu Vladu i predsjednika Skupštine

Radio Brčko

Abazović: Nuđen mi 21 milion evra da ne rušim Đukanovića

Radio Brčko