RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australija: Mlađi od 16 godina na društvenim mrežama samo uz saglasnost roditelja

Vlada Australije planira da traži od društvenih mreža obaveznu saglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina – u suprotnom ih čekaju kazne od 10 miliona australijskih dolara (7.5 miliona američkih dolara), po nacrtu zakona koji je objavljen u ponedjeljak.

Taj zakonski akt bi štitio Australijance na internetu i obezbijedio bi da su državni zakoni o privatnosti prikladni u digitalnom dobu, saopćeno je iz vlade, prenosi AP.

Platforme za društvene mreže bi morale da preduzmu potrebne korake da verifikuju starost svojih korisnika, prema zakonu koji se odnosi na njih, trgovce informacijama i druge velike online platforme u Australiji.

Prema nacrtu zakona, primarna obaveza platformi je najbolji interes djece kada koriste njihove lične informacije.

Predložene promjene zakona stižu kada je “zviždačica” i bivši menadžer proizvoda u Facebooku, Frensis Haugen (Frances Haugen) ranije ovog mjeseca objavila da, kada god postoji konflikt između javnog dobra i koristi za kompaniju, Facebook bi izabrao sopstvene interese.

Pomoćnik premijera Australije za mentalno zdravlje i spriječavanje samoubistva, Dejvid Kolmen (David Coleman) je rekao da će novi zakon biti vodeći u svijetu po pitanju zaštite djece od kompanija koje vode društvene mreže.

Državne vlasti Australije su jedan od najistaknutijih glasova za međunarodno regulisanje interneta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ove godine su usvojili zakone koji traže od Google-a i Facebook-a da plate novinarski sadržaj koji objavljuju. Takođe su se suprotstavili tehnološkim kompanijama, zakonom koji omogućuje zatvorske kazne za zvaničnike u društvenim mrežama ukoliko njihove platforme objavljuju nasilne fotografije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Mladi tokom vikenda u akciji čišćenja i uređenja Ficibajera

Mirsad Arnautović

Australija: Porodila se dvanaestogodišnja djevojčica

Radio Brčko

Australija: U jagodama pronađene zabodene igle

Radio Brčko