RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Beč – Liječenje koronavirusa intravenoznom terapijom

Bečka gradska služba za zdravlje (MA 15) pokrenula je pilot projekt liječenja rizične skupine oboljelih od COVID-19 infuzijom.

Primjenjena terapija monoklonskim antitijelima značajno smanjuje rizik od hospitalizacije pacijenata sa hroničnim oboljenjima krvotoka, hronične bubrežne insuficijencije, oboljenjem jetre i teškom imunološkom insuficijencijom.

Monoklonska antitijela se u medicini koriste već dugi niz godina, posebno u terapijama liječenja karcinoma i autoimunih oboljenja, a sada je potvrđena i njihova djelotvornost kod rizičnih pacijenata sa SARS-CoV-2 infekcijom, prije svega u prvim danima infekcije.

Za terapiju se koristi aktivna supstanca Sotrovimab proizvođača Xevudy®.

Prve analize su pokazale dobru podnošljivost kod pacijenata, kao i značajan pad smrtnih ishoda.

-Trudimo se iznaći uvijek nova rješenja za liječenje oboljelih od koronavirusa, a ova posebna metoda je još jedan korak naprijed ka boljem savladavanju pandemije – objašnjava Peter Hacker, HacHac član bečke vlade, resor za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

Na bečkoj klinici Favoriten je u svrhu liječenja ovom terapijom u okviru pilot projekta pokrenuta i posebna ambulanta. Naglašavaju kako ova terapija ne predstavlja zamjenu za vakcinu, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčko distriktu pod zdravstvenim nadzorom 1015 ljudi

Radio Brčko

Nagradna igra za vakcinisane građane u ruskom gradu Ufi

Radio Brčko

U Crnoj Gori dato 191.178 doza vakcina protiv virusa korona

Radio Brčko