RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Обезбијеђена финансијска подршка за 18 жена жртава насиља

За 18 жена жртава насиља из БиХ обезбијеђена је финансијска подршка у укупном износу од 48.000 евра с циљем покретања њихових властитих бизниса у оквиру пројекта “Економске и социјалне прилике ка независности жена жртава насиља у породици”.

Пројекат, уз финансијску подршку ЕУ, реализују Фондација “Инфохаус” из Сарајева и Удружење грађана “Будућност” из Модриче, саопштено је из ове фондације.

На позив за предају пројектних идеја пријавило се 35 жена из Модриче, Сарајева, Бијељине, Бањалуке, Бихаћа, Братунаца, Челића, Горажда, Зенице и Сребренице.

Пројектом се настоји пружити подршка женама жртвама насиља и допринијети елиминацији насиља и дискриминације жена, као једне од најрањивијих група, како промоцијом њихових економских, тако и социјалних права.

Директор Фондације “Инфохаус” Џенана Алађуз рекла је да је поносна што су били у могућности да подрже више жена него што је било предвиђено.

Пријављене жене биле су различите животне доби, етничке и вјерске припадности, те различитог образовног статуса.

“Укупно 26 жена навело је да су незапослене, а осталих девет нису назначиле свој радни статус у апликацији. Оно што је видљиво из запримљених апликација јесте да регистроване жене брину о укупно 34 дјеце. Највише жена је завршило средњу школу, 27 их је навело да имају радно искуство, а седам да немају”, навела је Алађузова.

Жене су аплицирале за различите пословне идеје, од пољопривредних активности, услуга чишћења, бриге о старијима, производње безглутенских производа, дидактичких играчака, до набавке стоке, кројења, шивења и пчеларства.

До краја године, жене које су добиле суб-грант средства, проћи ће трећи и четврти модул тренинга на којем ће стећи знања за развијање и одржавање на тржишту властитог бизниса, а током 2022. године биће им додијељена новчана средства и кренуће у процес реализације пословних идеја.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Skoro polovina žena u BiH je iskusila neki oblik nasilja

Radio Brčko

Брчко: 25. новембар Међународни дан борбе против насиља над женама

Vladimir Matijević

Насиље над женама и дјецом ескалирало током полицијског часа

Radio Brčko