Svijet

Nekoliko uposlenika farmaceutske kompanije uhapšeno jer su prali pa ponovo koristili štapiće za test na koronavirus

Nekoliko uposlenika farmaceutske kompanije uhapšeno je u Indoneziji zbog navodnog pranja i preprodaje korištenih štapića za test na koronavirus.

Policija je objavila izvještaj u kojem je navela da je do 9.000 putnika na aerodromu u Medanu možda testirano ponovo korištenim štapićima.

Državna kompanija Kimia Farma sada je suočena s potencijalnom tužbom pokrenutom u ime putnika. Iz policije su istakli da vjeruju da se prevara događala još od prošlog decembra na aerodromu Kualanamu u Medanu u sjevernoj Sumatri.

Putnici prije leta moraju imati negativan test na koronavirus, a aerodrom im nudi testiranje prilikom ukrcavanja u avion. Na aerodromu su korišteni setovi za brzo testiranje koje je isporučila Kimia Farma.

Nakon pritužbi putnika da su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošle sedmice poslala tajnog policajca koji se lažno predstavio kao putnik kako bi ušao u trag navedenim dešavanjima.

Nakon što je i policajac bio pozitivan na testu, njegove kolege su upale i pretresle mjesto za testiranje te su tom prilikom pronašli korišteni komplet za testiranje, piše BBC.

Shodno navedenom, prošle sedmice je uhapšeno pet uposlenika Kimia Farme, uključujući menadžera kompanije Medan.

Lokalni mediji tvrde da su vlasti razgovarale sa 23 svjedoka te da li istražuju da li je dobit od prevare, koja se procjenjuje na oko 1,8 milijardi rupija (124.800), iskorištena za izgradnju raskošne kuće za jednog od osumnjičenih.

Kimia Farma sa sjedištem u glavnom gradu Jakarti, od tada je otpustila uključeno osoblje i obećala unutrašnju kontrolu.

Dvojica advokata, koji su posljednjih mjeseci često letjeli s aerodroma Kualanamu, najavili su da planiraju tužiti Kimia Farmu.

Nadaju se da će zbog kolektivne tužbe dobiti milijardu rupija za svakog putnika koji je testiran recikliranim štapićima.

Tekst preuzet sa https://www.klix.ba/

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button