RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Словенија: Акумулирање велике количине отпадних свијећа са гробова биће ријешено посебним законом

Словенци годишње на гробовима најмилијих прислуже 16 милиона свијећа, осносно осам по глави становника, по чему су трећи у ЕУ, одмах иза Пољака и Хрвата.

Међутим, “отпадне свијеће” представљају велики еколошки проблем који се посебно појављује пред дан Свих светих.

Тада се на гробљима нађе око 1.200 тона отпадних свијећа, а проблем са којим се сусрећу они који се баве њиховом прерадом је велики, иако је Словенија једина држава у Европи која има уредбу којом је регулисано збрињавање отпадног воска.

Акумулирање велике количине отпадних свијећа са гробова, Словенија сада намјерава да ријеши посебним законом, којим ће за одвоз отпадне амбалаже бити намијењено 3,6 милиона евра.

Државна ревизија показала је прошле године да Словенија на подручју одлагања и рециклирања отпадних свијећа није успјешна нити спроводи мјере за смањивање њихове употребе.

Све више Словенаца купује електронске свијеће, али је код њих проблематична рециклажа отпадне пластике, а ту је и проблем батерија које, такође, треба одложити као отпад.

Многи за неефикасно одлагање и рециклажу отпада са гробља криве државу и напомињу да одговарајућа државна агенција за животну средину још није ријешила молбе више предузетника који су се пријавили за концесију прераде отпадних свијећа.

Пет специјализованих фирми у Словенији зарадило је, током прошле године, три милиона евра на свијећама.

Све популарније су свијеће на течни восак, које су еколошки прикладније и економски исплативије, јер се могу користити више пута, наводе словеначки медији.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Europska komisija tužila Sloveniju

Radio Brčko

Slovenska vlada spremna intervenirati na cijenu naftnih derivata

Radio Brčko

Koji su uslovi za ulazak u Hrvatsku i Sloveniju?

Radio Brčko