RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

FBiH: Počinje istraga o kreditima koje je davala Razvojna banka

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Uprave Razvojne banke Federacije BiH /FBiH/ da dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na odobravanje i plasiranje kredita i sredstava određenim privatnim kompanijama, a zbog sumnje na nezakonito postupanje, piše “Dnevni avaz”.

Tužilaštvo je istaklo da dokumentaciju traži na osnovu prijave koja je proslijeđena od Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Sarajevski dnevnik piše da je prijavu proslijedila neformalna grupa građana zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela od ovlaštenih organa Razvojne banke, a zbog, kako je navedeno, nezakonitog odobravanja i plasiranja kredita.

Tužilac je pojasnio da je u prijavi navedeno da je više preduzeća, među kojim su “TV Mreža” Sarajevo, “My Resicence” Sarajevo, “Apsolute Group” Sarajevo, “Koka product” Gračanica, “Bosnet Gruput” Sarajevo, “Luna” Doboj-Jug, “Unimedia” Gračanica, “Jata Group”, AAS Bosanski Petrovac i “Pehar” Čitluk, dobilo kredite od Razvojne banke FBiH bez sprovedene zakonske procedure.

U zahtjevu koji je potpisao tužilac Mirza Mutevelić navedeno je da su krediti plasirani bez potrebnih uslova za njihovo osiguravanje, odnosno bez odgovarajućih kolaterala.

Tim postupanjem došlo je do tog da krediti nisu obezbijeđeni i da je Razvojna banka pretrpjela štetu jer nisu vraćani, dodaje se u prijavi.

Tužilaštvo zbog svega traži da mu bude dostavljena dokumentacija o tome da li je Razvojna banka ikada poslovala sa ovim privrednim društvima, odnosno jesu li im odobreni krediti.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Centralna banka BiH: U januaru pad kreditnog rasta kod svih sektora

Radio Brčko

Тим Свјетске здравствене организације почиње истрагу о поријеклу ковида 19

Radio Brčko

U Ukrajini pokrenuta istraga o ilegalnom vakcinisanju protiv kovida 19

Radio Brčko