Svijet

U Beču i ove godine zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava

U austrijskoj prijestolnici i ove godine važi zabrana upotrebe petardi, raketa i drugih pirotehničkih sredstava, ne samo u gradu, nego i u parkovima, šumama i odmorištima za divlje životinje, gdje je opasnost od požara velika.

Bečki ministar za zaštitu klime Jürgen Czernohorszky naglasio je da pirotehnika ne samo da predstavlja opterećenje za djecu, starije ljude, domaće i divlje životinje, nego je i loša po okoliš i klimu.

– Stoga je bolje odreći se korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava – naveo je Czernohorszky.

Mjerne stanice kvalitete zraka u Beču inače krajem godine bilježe najviše vrijednosti emisija sitnih lebdećih čestica zbog upotrebe pirotehnike, uvećanih za više od 20 puta.

Ostaci petardi i raketa na ulicama i zelenim površinama često su onečišćeni te je time ugroženo zdravlje djece, a zatim i kućnih ljubimaca i divljih životinja poput srna, jazavaca i zečeva.

Upotreba pirotehničkih sredstava razreda 2 – petardi, žabica, konfetija za sobnu upotrebu, manjih raketa i drugih sličnih proizvoda – od strane nekvalifikovanih lica općenito je zabranjena i kažnjiva.

Vlasnicima kućnih ljubimaca se savjetuje da ih ne ostavljaju same u novogodišnjoj noći.

Alternativa glasnom vatrometu je priprema ukusnih specijaliteta, a dobrom početku Nove godine se može nazdraviti uz organski šampanjac, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!