Magazin

U Beču se 2019. godine samo jednom ulicom provozalo 1,6 miliona biciklista

Prema posljednjim mjerenjima biciklističkog prometa, biciklizam u Beču se u 2019. godini pojačao za 2,5 posto.

U jednu od omiljenih ulica bečkih biciklista pretvorila se Argentinienstraße, u kojoj se broj biciklista udvostručio. U 2010. godini je automatsko brojilo u toj ulici u toku jednog radnog dana uspjelo zabilježiti samo 1.296 biciklista, dok ih je u toku 2019. godine bilo čak 2.617 dnevno.

U pitanju je povećanje od 102 posto. Na tri druga automatska brojila prošle godine prebrojano je milion biciklista, a novi rekord postavljen je na Opernringu, gdje je zabilježeno ukupno 1,6 miliona biciklista u toku 2019.

– I dalje ćemo aktivno raditi na jačanju klimatski prilagođenog saobraćaja u Beču. Sve veći broj biciklista smatramo zadatkom da i ove godine razvijamo biciklističku mrežu u gradu – izjavila je Birgit Hebein, zamjenica gradonačelnika Beča.

Beč je davno krenuo sa promocijom ovog, poslije pješačenja, najpovoljnijeg prijevoznog oblika u gradu. Stoga će se od 29. do 31. marta 2020. godine u Beču održati  13. Austrijski samit o biciklizmu pod motom “Biciklizam je zaštita klime”.

Ukupna kotizacija iznosi 49 eura, a osigurano je i povoljnije učešće za nevladine organizacije, studente i zainteresovane iz Jugoistočne Evrope, saopćio je Eurocomm PR Sarajevo.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button