RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Uncategorized

BiH: CIK povećao takse

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH povećala je takse za ovjeru prijave političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine, pa će tako partije za izbore člana Predsjedništva BiH umjesto 20.000 KM morati da plate 25.000 KM.
Nezavisni kandidati koji se prijave za trku u Predsjedništvo BiH moraće, prema odluci CIK-a, da plate 13.000 KM umjesto 10.000 KM.

Političke partije, kako se navodi u odluci, taksu za ovjeru za izbore poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za ove izbore platiće 25.000 KM, a za prošle izbore ta taksa iznosila je 20.000 KM.

Kada je riječ o izborima za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, partije će morati da plate 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018. godine, dok će za učestvovanje na izborima za kantonalne skupštine partije plaćati 13.000 umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima.

“Taksa je povećana u skladu sa značajem nivoa organa vlasti za koji se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, uglavnom nezavisni kandidati, prijavlju za učešće na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zloupotreba u izbornom procesu, posebno na dan izbora”, rekla je za “Nezavisne novine” Maksida Pirić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću CIK-a.

Kao i političkim partijama, taksa je znatno povećana i nezavisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele učestvovati na izborima za poslanike u Predstavničkom domu BiH umjesto 10.000 za ove izbore platiti 13.000 KM, za entitetske skupštine umjesto 7.000 moraće da plate 9.000 KM, a za kantonalne skupštine moraće da plate 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je bilo na prošlim izborima.

“Uplaćeni novčani iznos takse za ovjeru se vraća na način utvrđen članom 4.16 Izbornog zakona BiH. CIK će pokrenuti proceduru vraćanja novca kod nadležnog organa u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u BiH”, navodi se u Pravilniku o prijavi i uslovima za ovjeru političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine.

U suštini, taksa će biti vraćena političkim partijama ili nezavisnim kandidatima ukoliko za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske osvoje 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva, predsjednik ili potpresjednik Srpske.

Za vraćanje takse za izbore za entitetske skupštine partije i nezavisni kandidati moraće osvojiti više od tri odsto broja važećih glasova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u BiH počinje sutra

Radio Brčko

Bosanka Jasmina Hostert ušla u njemački Bundestag

Radio Brčko

Mostar: Ponovno brojanje listića sa sedam biračkih mjesta

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!