RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Počinje obnova Zanatskog centra u Brčkom

Višegodišnjim radovima na obnovi objekata od kulturno-povijesnog značaja na području Brčko distrikta, obnovljen je veliki dio ovakvih zgrada, većinom u pješačkoj zoni, dok je za većinu preostalih pokrenuta procedura, odnosno osigurana je bar projektantska dokumentacija.

Jedan od značajnijih je svakako Zanatski centar, čiji bi dugoiščekivani početak radova trebao biti predstavljen već krajem ovog tjedna u sklopu manifestacije Dan Distrikta 2021. godine.

Goran Kovačević, šef sektora održavanja u vladinom Uredu za upravljanje javnom imovinom

Goran Kovačević, šef Sektora održavanja u vladinom Uredu za upravljanje javnom imovinom kaže kako je za ovaj projekt Vlada osigurala sredstva u iznosu od 280.000 KM, a projektom su obuhvaćeni radovi na zamjeni podnih ploča i završne obloge na površini od oko 1.200 kvadratnih metara. Prema njegovim riječima, radovi na Zanatskom centru bi trebali biti završeni kroz četiri mjeseca.

Pored ovog projekta, Kovačević ističe kako se u određenim fazama procedure restauracije nalazi još nekoliko značajnih kulturno-povijesnih objekata u gradu. Neki od najznačajnijih su objekt broj sedam, odnosno bivša pekara „Klas“, za koji je trenutno raspisana javna nabava za uređenje fasade, zatim „Osmanovića zadudžbina“ ili „Turski konzulat“ za koji je izrađen projekt, „Kučukalić objekt“ za koji je podnešen i zahtjev za odobrenje za građenje te bi se raspisivanje natječaja za taj objekt mogao očekivati ove godine, te mnogi drugi.

No, najveće prepreke pri realizaciji ovakvih projekata, kažu iz Ureda za upravljanje javnom imovinom, pričinjavaju im nedostatak potrebnih sredstava, rješavanje nerješenih imovinsko-pravnih pitanje te pribavljanje potrebnih dozvola i dokumentacije, a što uvelike utječe na dinamiku restauracije te vraćanja sjaja objektima od ambijentalnog i kulturno-povijesnog značaja Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Za obnovu ratom oštećenih stambenih objekata 300.000 KM

Suvad Alagić

Vratiti stari sjaj Zanatskom centru u Brčkom

Admir Kadrić

U Brčkom uspješno završen sedmodnevni Jazzwa fest

Radio Brčko