RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHIzbori 2020

БиХ: Омогућено гласање путем конзуларно-дипломатске мреже

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ усвојила је Правилник о измјенама и допунама Правилника о спровођењу избора у БиХ, који се односи на гласање бирача путем поште изван БиХ и на остваривање права гласа бирача који су позитивни на вирус корона и/или су у изолацији, а о томе немају медицински налаз или рјешење надлежног органа.

Усвојеним актом је прописано да у условима изузетно отежаног или прекинутог поштанског саобраћаја узрокованог епидемијом вируса корона, као и у случају знатно отежаног поштанског саобраћаја са прекоокеанским земљама, бирач може доставити надлежном дипломатско-конзуларном представништву БиХ повратну коверту за ЦИК БиХ у посебној коверти која садржи поштански жиг земље из које гласа.

Датум на поштанском жигу не смије бити након 15. новембра, односно за гласање за Градско вијеће Мостара 20. децембра.

На основу информација из Министарства иностраних послова у Савјету министара и поштанских оператера у БиХ, ЦИК је усвојио одлуку о листи земаља којима ће бити омогућена достава гласачких пакета посредством дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

На листи су Аустралија, Канада, Мађарска, Финска, Русија и САД.

Бирачима који из тих држава гласају преко поште сада је омогућено да своје гласачке пакете поштом доставе на адресу припадајућег дипломатско-конзуларног представништва БиХ у иностранству, уз напомену да на коверти за дипломатско-конзуларно представништво БиХ назначе “За ЦИК БиХ, гласачки пакет – не отварај”.

ЦИК БиХ ће Министарству иностраних послова у Савјету министара доставити писмо са инструкцијама о поступању дипломатско-конзуларних представништава БиХ у иностранству у вези са пријемом и слањем ових пакета, а бираче изван БиХ који гласају путем поште информисаће о начину поврата гласачког пакета уколико је држава из које гласају на листи земаља коју је утврдила ова изборна комисија.

Измјенама и допунама Правилника о спровођењу избора у БиХ бирачима који су позитивни на вирус корона и/или су у изолацији, односно који су хоспитализовани, омогућено је да остваре право гласа путем посебног мобилног тима и у случају када не посједују медицински налаз или рјешење надлежног органа.

У том случају они су дужни да поднесу захтјев општинској или градској изборној комисији, а моћи ће остварити бирачко право ако се њихово име буде налазило у евиденцији података надлежних институција о овим категоријама бирача, саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

CIK BiH u ponoć objavio preliminarne, nezvanične, nekompletne izborne rezultate

Radio Brčko

CIK BiH izradio video spotove uoči Lokalnih izbora

Radio Brčko

Više od 30 minuta kasnilo otvaranje na dva birališta u Distriktu

Admir Kadrić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!