RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegion

BiH: Poboljšana sigurnost škola u kojima svakodnevno boravi više od 5.000 učenika

Vježbe evakuacije u slučaju nesreće održane su u devet škola sa područja Bihaća, Bijeljine, Gradačca, Kaknja, Kalesije, Prijedora, Sanskog Mosta, Srebrenice i Trebinja. Vježbe su dio širih aktivnosti na unapređenju sigurnosti u školama koje pohađa više od 5.000 učenika.

Vježbe evakuacije služe kao praktični test znanja učenika i nastavnika o postupanju u slučaju nesreća, te uvezanosti škola i lokalnih službi spasavanja, a održane su u periodu oktobar 2021 – maj 2022. godine. Posljednja vježba u ovom ciklusu održana je protekle sedmice u Srebrenici.

U vježbama su učestvovali nastavnici i učenici škola, te lokalne službe spasavanja, civilne zaštite, vatrogasci, policija, domovi zdravlja i Crveni krst.

Sigurnost ovih škola unapređuje se kroz projekt „Sigurno školsko okruženje“ koji u saradnji provode World Vision BiH i UNICEF. Projekt se odvija u okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“.

– Kažu da se nesreće uvijek događaju u najgore vrijeme. Najgore je kada nismo spremni i ne znamo šta činiti. Pravilno postupanje tokom evakuacije može spasiti ljudske živote – izjavio je menadžer projekta Sigurno školsko okruženje Sveto Đuređević.

Školskim planovima za smanjenje rizika od katastrofa su definisane neophodne intervencije u školama. Na osnovu planova će kroz projekt “Sigurno školsko okruženje” u nabavku opreme kao što su vatrogasni aparati, hidranti, ormarići prve pomoći, instaliranje vatrodojavnih Sistema, sistema nadzora I drugih strukturalnih mjera biti uloženo blizu 175.000 KM.

Sve planirane aktivnosti u školama uključenim u projekt „Sigurno školsko okruženje“ se provode u skladu sa World Vision BiH modelom „Sigurne Škole“ koji je do sada u praksi primjenjen u 39 osnovnih i srednjih škola u BiH, principima i smjernicama zaštite od COVID-19, kao i globalnim modelom „Sveobuhvatni okvir za sigurnost škola“ koji je uspostavila Globalna alijansa za smanjenje rizika od katastrofa i otpornost u sektoru obrazovanja, u čijem članstvu je i UNICEF.

Projekt se provodi u okviru Zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini”. Za njegovu provedbu zadužene su UN agencije: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u partnerstvu sa lokalnim vlastima i World Vision BiH, te ostalim relevantnim implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora, saopćio je World Vision BiH.

fena.ba/foto fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У понедељак почиње друго полугодиште

Vladimir Matijević

Osmanović: “Dezinfekcija školskih prostorija počinje sutra”

Sandra Živković

U Njemačkoj otkrivena škola u koju su išla samo djeca antivaksera i onih koji se ne žele testirati

Radio Brčko