RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH prva zemlja u regiji koja je zvanično prihvatila Pariški klimatski sporazum

Dokument “Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030.” koji se tiče opredijeljenosti ispunjavanja Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. predstavljen je danas u Sarajevu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja ima usvojen NDC.

Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. – u odnosu na 1990.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH dio Pariškog sporazuma i potpisnica Sofijske deklaracije po čemu je obavezna da radi na ublažavanju klimatskih promjena.

– Sjećamo se velike suše u BiH iz 2012. i velikih poplava iz 2014. zbog čega poručujemo da želimo da se bavimo “zelenim politikama” na adekvatan način i da je BiH prva zemlje u regiji koja je to učinila – istakao je Košarac.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je da mu je drago da su svi zajedno uspjeli unijeti u parlament “zelene” politike i temu borbe protiv klimatskih promjena, te očuvanja okoliša i zdravlja ljudi.

– Smatram da te teme mogu biti integrativni faktor bh. društva jer ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak, već samo čist ili zagađen – naveo je Magazinović.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald podsjetila je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno upozorio da je naredna denecenija posljednja šansa da izbjegnemo klimatsku katastrofu.

– Vrlo je značajno da je BiH među prvima u regiji usvojila ovaj dokument te pokazala lidestvo kao članica UN-a preuzimajući svoj dio odgovornosti za najveći globalni izazov, klimatsku krizu – potcrtala je Macdonald.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera poručila je da se ta institucija raduje saradnji s partnerima koji učestvuju u finansiranju i ostalima, kako bi podržala napredak u borbi protiv klimatskih promjena.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field kazao je da je njegova zemlja spremna podržavati BiH svojim značajnim iskustvom na tom polju, jer se samo zajedničkim naporima možemo boriti tog problema koji svima treba biti važan prioritet.

Ambasadorica Švedske Johanna Strömquist naglasila je da želi ohrabriti bh. institucije da prihvate pomoć međunarodnih partnera i sarađaju s njima kako bi zacrtani ciljevi bili ostvareni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odnosi prijateljskih zemalja Crne Gore i BiH postali primjer za region

Radio Brčko

Od danas u Srbiji obavezna zimska oprema, u BiH i Hrvatskoj od 15. novembra

Radio Brčko

Raste broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH

Radio Brčko