RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Borelj: Brisel ne želi da BiH bude “crna tačka” u Jugoistočnoj Evropi

EU ne može priuštiti da BiH bude propala država i u interesu Unije je da joj pomogne, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je naglasio da će BiH i Balkan biti više među njegovim prioritetima jer EU ne može sebi priuštiti da ima “crnu tačku” u jugoistočnoj Evropi.

On je za “Nezavisne novine” rekao da EU pruža podršku svim susjedima, te je naglasio da to čini jer “ima veliko srce” i želi da ima susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva.

Na pitanje da li BiH na putu ka EU treba da mijenja Ustav i šta bi te promjene trebalo da budu, Borelj je rekao da je to do BiH i da Unija ima precizne zahtjeve, a riječ je o 14 ključnih prioriteta.

“Na vama je da ih ispunite. Ako Ustav treba mijenjati, onda treba da ga mijenjate. Nije na nama da kažemo šta treba da radite”, dodao je on.

Borelj kaže i da postoje minimalni zahtjevi za BiH koja se tiču prava građana, jednakim prilikama za sve.

“Pogledajte presudu `Sejdić i Finci`. Problem aktivnog i pasivnog biračkog prava. Treba omogućiti svakome da se može kandidovati, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Vjerovatno biste morali mijenjati Ustav. Ne mogu zamisliti da u EU imate zemlju članicu čiji građani, koji, zbog svoje pripadnosti ili nepripadnosti nekoj nacionalnoj grupi, ne mogu biti kandidati na izborima”, naveo je on.

Na pitanje o eventualnim posljedicama blokade usvajanja višegodišnjeg budžetskog okvira EU po BiH i region, Borelj kaže da se će to biti riješeno i da su u okviru njega sredstva za ekonomski i investicini plan za zapadni Balkan, a znatan dio u tom paketu je i za BiH.

Borelj je ocijenio da je neophodno integrisanje regiona, koji je suviše mali i rascjepkan da bi privukao multinacionalne kompanije da ulažu.

“Morate imati dovoljnu veličinu tržišta da bi privukli ove investitore. A region je isuviše podijeljen i sa previše granica, previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe. Tako da treba raditi na izgradnji jednog Šengena na Balkanu. To bi veoma mnogo pomoglo”, naglasio je Borelj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uz milion siromašnih, u BiH živi 500 milionera, te više od 90 multimilionera

Radio Brčko

BiH kandidatski status tek za dvije godine

Radio Brčko

Koronavirus smanjio smrtnost u BiH za čak 6,8 posto!

Radio Brčko