RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Za četiri mjeseca 58 hiljada turista više u odnosu na isti period 2019., godini prije korone

U periodu januar – april 2023. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 401.582 posjete, što je više za 26,2 posto i 877.244 noćenja, što je više za 24 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

Usporedbe radi u periodu januar – april 2019., godini prije izbijanja pandemije, turisti su u BiH ostvarili 381.896 posjeta, što je bilo više za 10,5 posto i 818.852 noćenja, što je bilo više za 12,4 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Broj noćenja domaćih turista za četiri mjeseca ove godine bio je manji za 1,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 41,9 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 32,8 posto dok je 67,2 posto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (26,9 posto), Srbije (19,2 posto), Slovenije (9,5 posto), Turske (5,0 posto), Crne Gore (4,0 posto) i Njemačke (3,8 posto) što je ukupno 68,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 31,6 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su: Estonci sa prosječnim zadržavanjem od 3,8 noći, Kuvajćani sa 3,6 noći, te turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Malte sa po 3,0 noći te Latvije i Irske sa po 2,9 noći, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 95,2 posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Dva tima za zaštitu i spašavanje spremna da krenu za Hrvatsku

Radio Brčko

Njemačka: Novi zakon o useljeništvu radnika treba da bude usvojen prije Božića

Radio Brčko

У БиХ због пушења годишње умре скоро 9.000 људи

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!