RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

CIK BiH: U toku kontrola za provjeru prijava za glasanje van BiH

Централна изборна комисија /ЦИK/ БиХ саопштила је да је анализом достављених пријава за гласање ван БиХ путем поште уочен одређени број пријава за које Kомисија има индиције о злоупотреби у кориштењу овога права.

“Дио наших сазнања уз приложене доказе смо већ доставили Тужилаштву БиХ, а по завршетку активности регистрације бирача који гласају ван БиХ или доношења одлуке о одбијању пријава ЦИK ће извршити анализе уочених злоупотреба, те их такође доставити полицијским агенцијама и надлежним тужилаштвима на поступање”, напомињу у Kомисији.

У саопштењу се наводи да је и даље у току изузетно захтјевна и обимна активност обраде пријава бирача за гласање ван БиХ, као и да је за локалне изборе 2020. године достављен много већи број тих пријава у односу на претходне изборне циклусе.

Из ЦИK-а додају да с циљем спречавања злоупотреба та комисија врши и вршиће више контрола е-пријава за гласање бирача ван БиХ.

У Kомисији појашњавају да прву контролу врше службеници који прегледају све пристигле пријаве, те потом уносе податке у апликацију уз надзор контролора.

Друга врста је контрола посебне комисије коју је формирао ЦИK, док трећу контролу врше чланови Kомисије методом случајног узорка.

Четврту контролу раде сама лица која су се пријавила за гласање ван БиХ путем апликације на веб страници ЦИK-а, те која могу према инструкцијама Kомисије доставити ЦИK-у информацију о уоченом покушају злоупотребе, уз достављање релевантних доказа.

Пету контролу врше изборне комисије основних изборних јединица – градске, општинске и Изборна комисија Брчко дистрикта, које су дужне да доставе ЦИK-у информације о бирачима који су уписани за гласање на редовним бирачким мјестима, а неко их је пријавио за гласање ван БиХ.

Шеста контрола биће вршена у жалбеном поступку провјером навода из евентуалних жалби бирача, док ће се седма провјера вршити у Главном центру за бројање гђе ће се провјеравати пошиљке са гласачким материјалом достављене путем поште, достављене у име бирача за које у међувремену утврди да је злоупотребљено њихово бирачко право на било који начин, истиче се у саопштењу.

Из Kомисије подсјећају на чињеницу да Апелационо ођељење Суда БиХ врши судски надзор у жалбеном поступку на све одлуке Централне изборне комисије БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

CIK BiH traži deset miliona KM za nabavku nove tehnologije

Radio Brčko

CIK BiH – Stupili na snagu podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka

Radio Brčko

CIK BiH izabran u Izvršni odbor Svjetskog udruženja tijela za sprovođenje izbora

Radio Brčko