BiH

Danas ističe rok za popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

“Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec nakon ovjere izbora u skladu sa članom 5.32 ovog zakona”, piše u Izbornom zakonu BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora 6. novembra 2018. godine nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona.

To znači da će danas isteći zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a svu odgovornost za ovakvu situaciju snosi Centralna izborna komisija (CIK) BiH koja ni dva mjeseca nakon održavanja izbora nije uspjela donijeti odluku o načinu izbora delegata u Federalnom parlamentu.

Ovakav način postupanja na najbolji način ilustrira dvostruke aršine članova CIK-a koji tvrde da moraju primijeniti popis iz 2013. godine prilikom definisanja načina izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer bi suprotno bilo kršenje Izbornog zakona BiH, dok u isto vrijeme i sami krše Izborni zakon BiH u dijelu koji se odnosi na rokove.

Centralna izborna komisija BiH posljednji put je razmatrala primjenu člana Izbornog zakona BiH koja se odnosi na popunu delegata u Domu naroda Parlament Federacije BiH 15. novembra 2018. godine. Od tog dana do danas članovi CIK-a nisu raspravljali o popuni Doma naroda PFBiH.

Na sjednici održanoj sredinom novembra CIK je od Federalnog zavoda za statistiku zatražio podatke o popisu iz 1991. godine dok je od stručnih službi CIK-a zatraženo da dostave tabelarne podatke koji se odnose na popis 2013. godine.

Federalni zavod za statistiku još 19. novembra 2018. godine dostavio je CIK-u tražene informacije u kojima je jasno navedeno da samo popis iz 1991. godine može biti korišten kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
Close