RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Danas je Dan slobode medija

Freedom of Press

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, izrazivši želju da mediji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao i da njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine.

“Međunarodni dan slobode medija je prilika da se još jednom ukaže na činjenicu da su slobodni i odgovorni mediji veoma značajni za svako savremeno i demokratsko društvo”, istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su u BiH stvoreni uslovi za rad svih medija, te da će profesionalno novinarstvo imati uvijek punu podršku društva, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su svakom društvu potrebni slobodni, profesionalni i nezavisni mediji, koji poštuju tradicionalne novinarske vrijednosti i čije je izvještavanje zasnovano na provjerenim činjenicama.

“Institucije Republike Srpske i ubuduće će, u okviru nadležnosti, omogućavati što veći stepen medijskih sloboda, da bi medijski radnici svoj odgovoran posao obavljali sa što manje prepreka i poteškoća”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je obilježavanje 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija prilika da se ukaže na značaj osnovnih principa slobode medija, kao i njihove uloge u jačanju demokratskih principa.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je, u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da Vlada Srpske podržava profesionalno, objektivno i nepristrasno izvještavanje s ciljem vjerodostojnog informisanja građana.

“Sloboda medija je temelj svakog demokratskog i naprednog društva, a obilježavanjem ovog dana skreće se pažnja na značaj novinarske profesije, kao i na važnost razvoja profesionalnih standarda i kodeksa novinarstva”, naglasio je Višković, koji je povodom 3. maja čestitku uputio novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara Republike Srpske.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da profesionalno, istinito i pravovremeno informisanje javnosti daje značajan doprinos radu Vlade Brčko distrikta, ali i drugim sferama života ove lokalne zajednice.

Milić je, u čestitki povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, istakao da biti novinar znači baviti se veoma odgovornom profesijom.

Generalna skupština UN 1993. godine proglasila je 3. maj za Međunarodni dan slobode medija da bi podigla svijest država članica UN o značaju medijskih sloboda.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ombudsmeni čestitaju 3. maj/svibanj, Međunarodni dan slobode medija

Radio Brčko

Sattler: Sloboda medija u BiH i dalje suočena sa izazovima

Radio Brčko

Milić: Trudićemo se da novinarima omogućimo što bolje uslove za rad