RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ombudsmeni čestitaju 3. maj/svibanj, Međunarodni dan slobode medija

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof.dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur čestitaju 3. maj/svibanj – Međunarodni dan slobode medija novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni ističu da je Međunarodni dan slobode medija prilika kada svi treba da se podsjetimo na važnost slobode izražavanja i značajne uloge koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Ombudsmeni podsjećaju da su vlasti svih nivoa dužne da preduzmu sve mjere kojima se garantuju medijske slobode, ali i bezbjednost novinara, te istovremeno izražavaju zabrinutost i osuđuju svaki incident koji ugrožava bezbjednost i dignitet novinara i slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, ombudsmeni primjećuju da postoji potreba za uspostavljanjem efikasnijih mjera za sprečavanje ovakvih neželjenih pojava koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima kojima se garantuju bezbjednost novinara i medijske slobode.

 Ombudsmeni podsjećaju i na važnost odgovornosti novinara prema građanima i poštivanja novinarske etike koja nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva.

 U svom dosadašnjem radu ombudsmeni su, takođe, uočili da se u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH novinari i mediji suočavaju s mnogim problemima, te ističu da u skladu sa proklamovanim principima, vlasti svih nivoa imaju obavezu prema javnosti da informacije učini lako dostupnima.

Ombudsmeni smatraju da je potrebno cijeniti dostignuti nivo nezavisnosti medija, kao i intenzitet kršenja prava i medijskih sloboda, a u tome i odgovornost za svaki konkretan slučaj, te u skladu sa svojim mandatom, i ovom prilikom, potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije.

 INSTITUCIJA OMBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE

Foto: Zenit.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas je Dan slobode medija

Radio Brčko

Sattler: Sloboda medija u BiH i dalje suočena sa izazovima

Radio Brčko

Milić: Trudićemo se da novinarima omogućimo što bolje uslove za rad