RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Градоначелник са представницима медија поводом 3. маја – Дана слободе медија

Генерална скупштина УН прогласила је 3. мај Свјетским даном слободе медија да би подигла свијест о важности слободе медија и подсјетила владе да је њихова дужност поштовати и осигурати слободу изражавања. Тим поводим градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић разговарао је са представницима локалних медија.

Новинари су често мета вербалних и физичких напада, те представници медија упозоравају да се не смије дозволити креирање атмосфере у којој се новинари истичу као проблем само зато што раде свој посао.

Градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић је рекао да је обиљежавање овог датума сведено на двије кампање и то да се установи независно новинарство без страха и притисака као и издизање новинарства на виши ниво. Нишић је напоменуо да је новинарство једна од најчаснијих професија која је опредјељења идеалу истине више него економском дијелу.

“Врло цијеним вашу професију и мислим да је врло одговорна и ви сте спона између нас и грађана. Ми ћемо сарађивата са вама и убудуће и ваша извјештавања са критичних мјеста су врло неугодна и настојаћемо ода вас ситуирамо и са Законом који ће штитити од напада на новинаре и третирати их као кривично дјело”, истакао је Нишић.

Он је подсјетио да велики значај има независно новинарство које је помогло да се открију многе афере и да се ова друштвена заједица учини простором да се корупција сведе на нулту толеранцију.

Уредник локалног портала Плурал Адис Мујдановић каже да је разговор са градоначелником резултирао закључком о потреби доношења Закона о медијима у Дистрикту који би боље регулисао ову област.

“Данас смо разговарали и о финансирању медија и мислим да је оно нетранспаретно и требало би уредити и ту област”, рекао је Мујдановић.

Грађани Брчко дистрикта које смо анкетирали највише вјерују нашој медијској кући потом порталима који егзистирају у нашем граду. О локаланим збивањима и актуелностима у Брчком најчешће се информишу преко друштвених мрежа који преносе вијести локалног радија.

Пресједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић заједно са потпредсједником Ивом Филиповићем упутили су честитку поводом Дана слободе медија у којој се истиче како медији играју битну улогу у сваком демократском друштву, због чега је информисање јавности велика одговорност свих и оних који пласирају информацију и оних који је преносе.

“Моје је мишљење да треба уредити ову област, али на начин да се постигне правилан баланс између слободе изражавања тј. медија и заштите личних права која су најчешће угрожена. Цијена слободе изражавања је одговорност за изнесену ријеч. Још давно су неки говорили да је слобода изражавања у ствари слобода да се продаје отров. Мора се уредити ова област и у смислу права, али и обавеза медија и медијских радника,” закључио је Синиша Милић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ombudsmeni čestitaju 3. maj/svibanj, Međunarodni dan slobode medija

Radio Brčko

Sattler: Sloboda medija u BiH i dalje suočena sa izazovima

Radio Brčko

Danas je Dan slobode medija

Radio Brčko