RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

EU donirala 35 EKG monitora zdravstvenim ustanovama u BiH, među kojima je i Brčko

Evropska unija donirala je zdravstvenim ustanovama u BiH 35 EKG monitora vrijednih 232.750 KM i jedan pi-si-ar uređaj čija je vrijednost 75.800 KM, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Oprema je donirana u protekle dvije sedmice.

Donacije su izvršene u okviru projekta koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona evra čiji je cilj obezbijediti zdravstvenim institucijama širom BiH prijeko potrebnu medicinsku opremu.

EKG monitori donirani su zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Livnu, Trebinju, Gradišci, Novoj Biloj, Travniku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Zenici, Goraždu, Zapadnohercegovačkom kantonu, Posavskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu.

Ovi uređaji biće od koristi doktorima koji ispituju i liječe srčane bolesti, a pi-si-ar uređaj će pomoći u brzom uzorkovanju testova na virus korona.

Iako je virus korona primarno poznata kao bolest koja utiče na pluća, pokazalo se da oštećuje i druge organe, uključujući srce, tako da je zdravstvenim institucijama potreban širok spektar različite opreme.

EU je u saradnji sa Razvojnim programom UN-a /UNDP/, opremila bolnice i druge medicinske ustanove u BiH ventilatorima, rendgen aparatima, ultrazvučnim uređajima i drugom medicinskom opremom, uključujući EKG i pi-si-ar uređaje.

Globalna saradnja i solidarnost ključni su za borbu protiv pandemije virusa korona, svugdje obezbjeđuju brz pristup vakcinama, dijagnostici i liječenju, te predstavljaju početak globalnog oporavka.

EU u potpunosti daje svoj doprinos i vodi multilateralni odgovor na krizu, djelujući pod okriljem Tima Evropa, koji ujedinjuje napore Unije i pojedinačnih zemalja članica.

Unija je aktivirala globalni paket za oporavak, kako bi pomogla partnerima širom svijeta, uključujući BiH, da zadovolje potrebe zdravstvene krize i humanitarne potrebe, ojačaju zdravstvene sisteme i daju doprinos ekonomskom oporavku i socijalnoj zaštiti.

Tim Evropa također uspostavlja mehanizam za razmjenu vakcina i započeo je isporuku početnih doza obezbijeđenih u okviru ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji direktno sa partnerskim zemljama.

U BiH je to omogućeno kroz projekat “EU za zdravlje” u vrijednosti od 13,7 miliona evra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Актив жена Социјалистичке партије уручио донацију Одјељењу хирургије

Radio Brčko

EU suzbija lažne vijesti, Hrvatska planira isto, a BiH ne preduzima ništa

Radio Brčko

Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i gasa

Radio Brčko