RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ЕУ ће постићи родну равноправност за 60 година, а БиХ и касније

ЕУ ће постићи родну равноправност за 60 година, док ће се у БиХ дуже чекати на остваривање једнаких нивоа родне равноправности, а циљ пројекта “Инструмент за родну равноправност – за БиХ у ЕУ без родних стереотипа” јесте управо смањење броја година у којим ће БиХ остварити родну равноправност, саопштено је из Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ.

Према индексу родне равноправности за 2020. годину Европског института за родну равноправност, сваке двије године родна равноправност напредује за један одстотни бод.

Главни циљ пројекта, који ће у наредне двије године спроводити Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ са пројектним партнерима, јесте пружање подршке родним институционалним механизмима у БиХ, с циљем унапређења поштовања и придржавања међународних стандарда родне равноправности и правне тековине ЕУ у подручју родне равноправности.

На онлајн радионици о теми “Уводна радионица: утврђивање приоритета и активности” обиљежен је почетак овог пројекта, укупне вриједности 550.000 евра, од којих је 500.000 евра бесповратних средстава обезбиједила ЕУ.

На радионици, која је одржана почетком новембра, окупили су се представници пројектних партнера, укључујући Агенцију за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ, џендер центре Федерације БиХ и Републике Српске и Дирекцију за европске интеграције.

Уводну радионицу је отворио шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини, изразивши очекивања да ће овај пројекат допринијети испуњавању политика родне равноправности у БиХ и обезбиједити да родна равноправност у потпуности буде дио процеса доношења одлука и програмирања ИПА фондова.

“Желимо да обезбиједимо да жене и дјевојчице активно учествују у свим аспектима друштва јер само заједничким снагама можемо постићи одржив развој за све. Поштовање родне равноправности у свим сферама, испуњавање међународних и стандарда ЕУ, те наш заједнички рад и сарадња, имаће кључни значај на путу приближавања БиХ ЕУ”, истакао је Ванини.

Представник Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ Дејвид Сондерс изјавио је да подршка властима да у највећој могућој мјери искористе финансијске инвестиције ЕУ у побољшање статуса жена и мушкараца, дјевојчица и дјечака, чини овај пројекат јединственим.

“Спровођењем овог пројекта обезбиједиће се да инвестиције ЕУ задовоље различите потребе свих грађана, посебно жена и дјевојчица, те људи који живе у удаљеним заједницама, и то у једнакој мјери у којој се пружа подршка мушкарцима и дјечацима у урбаним подручјима”, изјавио је Сондерс.

У фокусу радионице било је и утврђивање наредних пројектних активности, као и дефинисање сектора на које ће се прво обратити пажња.

Сектори који буду први изабрани биће од великог значаја за социо-економски положај жена и мушкараца, као и за права жена у БиХ.

Иако ће се пројекат заснивати на секторском приступу, акценат ће бити на увођењу родних политика у приоритетна подручја реформе.

Фото илустрација/интернет

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Њемачка донира 12 респиратора болницама у БиХ

Radio Brčko

Сијарто сутра донира пи-си-ар тестове болницама у БиХ

Radio Brčko

Сваки други ученик у БиХ функционално неписмен

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!