RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

FBiH: Cijene goriva na pumpama danas i do 3,36 KM

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,72 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,84 KM/litru, potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva trgovine.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u srijedu je u FBiH za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 bio od 2,51 do 3,21 KM/litru a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 2,61 do 3,36 KM/litru.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku, koja je na snazi i primjenjuje se od 3. 4. 2021. godine, o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21).

Tom odlukom Vlada je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Kontrolu nad primjenom Odluke vrše federalni i županijski tržišni inspektori sve dok je ona na snazi

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ranije su priopćili da su inspekcijskim kontrolama nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, federalni tržišni inspektori samo od 5. do 7. ožujka u prekršaju zatekli 13 subjekata kontrole i izdali 29 prekršajnih naloga.

Također, kod jednog subjekta nadzora inspektori su zatekli 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 maraka bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet.

Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora 10 subjekata kontrole je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.

Građani informacije o cijenama goriva mogu naći na aplikaciji FMT FBIH oil info

Iz Ministarstva trgovine također podsjećaju građane da sve informacije o cijenama naftnih derivata mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

“To će građanima omogućiti da kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje”, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U ožujku u FBiH bilo duplo više turista nego u istom razdoblju prošle godine

Sandra Živković

U FBiH do sada vakcine primilo 15.000 ljudi, trenutno ima još oko 45.000 doza

Radio Brčko

Брнабић: Србија донирала нових 10.000 вакцина Федерацији БиХ

Radio Brčko