RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Granična policija BiH dobila stotinu policajaca

“Od nekih 2.000 kandidata vi ste bili najbolji i zato ste danas ovdje, a već za nekoliko dana obavljat ćete dužnosti policijskog službenika GP BiH, a to je jedna čast i zato možete biti ponosni”, poručio je na svečanoj promociji pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić.

Dodao je kako Graničnoj policiji BiH nedostaje gotovo 450 policijskih službenika koji bi bili angažirani u poslovima nadzora i graničnih provjera.

“GP BiH ima probleme vezane za postupanje prema ogromnom broju stranih državljana koji pokušavaju ili ilegalno prelaze državnu granicu, tako da će ovih stotinu policajaca, uz sve policijske poslove koji su u nadležnosti GP-a, također biti direktno uključeno u aktivnosti vezane za migracije, kontrolu migracija i migrantsku krizu općenito”, kazao je Krstić.

Za vrijeme trajanja obuke s kadetima je održano 1.336 nastavnih sati podijeljenih u tri nastavne faze i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka te situacijska nastava.

Opći uspjeh ove, jedanaeste generacije policajaca je 3,63, odnosno vrlodobar, a kadetom generacije Nastavničko vijeće proglasilo je Ashara Matorugu.

Direktorj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja kazao je kako su kadeti uspješno savladali sve zadatke i predmete tokom svoje obuke.

“Kadeti su stekli temeljna znanja iz pravne grupe predmeta, policijske grupe predmeta gdje su naučili rukovanje oružjem, vještine gađanja, taktike i tehnike samoodbrane, savladavanje otpora, a uspješno su savladali i sve druge predviđene predmete. Duboko sam uvjeren da će takve rezultate pokazati i kroz posao u GP BiH na dobrobit svih građana BiH”, kazao je Vukoja.

Istaknuo je također kako novu generaciju policajaca, koja će u jedinicama početi raditi najvjerojatnije već od 1. aprila, čeka težak posao.

“Možemo kazati kako će ovi policajci značajno pojačati operativni sastav GP BiH. Danas se od policajca traži puno više teoretskog znanja i praktičnih vještina. Policajac mora dobro vladati i pravom i kriminalistikom i računarima, a također mora biti spreman primijeniti tehnike odbrane, napada, upotrijebiti vatreno oružje i sve drugo što je potrebno da bi uspješno obavljao poslove policijskog službenika, tako da naše nove policajce čeka vrlo težak i zahtjevan posao”, kazao je Vukoja.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mate Miletić kazao je kako se kadeti, odnosno policajci, u narednom periodu moraju nastaviti usavršavati.

“Sve ono što su naučili sigurno će kroz nekih pet godina biti zastarjelo, osim možda temeljne obuke, zato im je moja poruka da stalno uče ako žele biti dobri policajci. Moraju biti pravedni i ispravni u svojim postupcima, poštovati i cijeniti svakoga, ali raditi isključivo u skladu sa zakonom”, kazao je Miletić.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uhapšeno pet službenika Granične policije BiH zbog sumnje da su omogućavali prelazak državne granice za novac

Radio Brčko

MGP Brčko: Granični policajac uzeo mito i u BiH pustio tri osobe iz rizičnog područja

Sandra Živković

При уласку у БиХ три држављанина ухапшена по потрагама

Radio Brčko