RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Granična policija BiH najoštrije osudila svaki oblik korupcije u vlastitim redovima

Granična policija (GP) BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima te daje potpunu podršku Tužiteljstvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije “Konak”, a u kojoj su nedavno zbog korupcije uhićena dva pripadnika te policijske agencije.

Zaključak je to stručnog kolegija kojeg je zbog tih uhićenja održao ravnatelj GP BiH Zoran Galić sa svojim zamjenikom i pomoćnikom za organizaciju i operacije s načelnicima središnjeg ureda, savjetnicima ravnatelja te načelnicima terenskih ureda GP BiH.

“Granična policija BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima, čiji pripadnici bi trebali biti oni koji se bore protiv korupcije, a ne oni koji u njoj sudjeluju te Granična policija i ovim putem daje potpunu podršku Tužiteljstvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije ‘Konak'”, priopćeno je iz GP BiH.

Na kolegiju je istaknuto kako je GPBiH vodeća policijska agencija koja se kontinuirano bori protiv korupcije u vlastitim redovima i procesuira vlastite policijske službenike, što pokazuju i statistički podaci.

U posljednjih nekoliko godina, Središnji istražni ured GP BiH je sačinio 23 izvješća o počinjenom kaznenom djelu pri kojima je osumnjičeno 40 službenika GP BiH.

“Provedeno je 35 internih postupaka zbog sumnje u koruptivno ponašanje, odnosno zloupotrebu službenog položaja protiv 48 policijskih službenika, za koja je podnesen zahtjev za pokretanje stegovnog postupka. U navedenim postupcima je u jedanaest slučajeva za jedanaest policijskih službenika GP izrečena stegovna sankcija prestanka radnog odnosa”, navode iz GP BiH.

Na kolegiju je zaključeno da će GP BiH, kao i do sada, poduzimati sve mjere sukladno zakonu da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima.

“Neophodno je da policijski službenik obavlja svoj posao maksimalno profesionalno kako mu to i struka zahtijeva”, navodi se u priopćenju GP BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Акцијa “Лула” у БиХ: Спријечен незаконит промет 230 килограма дувана

Radio Brčko

MGP Brčko: Granični policajac uzeo mito i u BiH pustio tri osobe iz rizičnog područja

Sandra Živković

Влада осудила напад на три особе који је извршен од стране навијачке групе

Radio Brčko