BiH

Klizišta u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju stambene objekte

Situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je teška, iako se situacija sa poplavama smiruje. Problem sada predstavljaju klizišta koja se aktiviraju, a trenutno ih je najviše području Srebrenika gdje su ugroženi i stambeni objekti.

Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na prostoru ove regije dosad je prijavljeno 16 klizišta koji pored nesmetanog protoka vozila i oštećenja putne infrastrukture ugrožavaju i stambene objekte.

Na području Srebrenika do sad je prijavljeno osam novi klizišta koji ugrožavaju stambene objekte, odnosno kuće, dok je u Tuzli prijavljeno pokretanje terena u mjesnim zajednicama Tetima, Batva i Požarnica.

Kada je riječ o stanju u rječnim koritima, iz Uprave civilne zaštite TK kažu da je u Živinicama Spreča u stagnaciji.

– Na lokalitetu Dubrave, regionalni put R-469 voda prelazi preko saobraćajnice, saobraćaj je usporen. Na magistralnom putu M-18 u mjestu Maline, Spreča prelazi preko saobraćajnice. Policija kontroliše saobraćaj koji je usporen. Na tom mjestu podignuti su privatni objekti, kojom prilikom su zatrpani odvodni kanali i zbog toga dolazi do izljevanja vode – kažu iz Civilne zaštite TK.

Poplave uništile poljoprivredna zemljišta u Živinicama, uzgajivači ostali bez prinosa.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u Gračanici je 412,60 cm i u porastu je za 42,6 cm u odnosu na mjerenje u posljednja 24 sata. Trenutni trend je u opadanju i on iznosi dva cm.

– Rijeka Spreča je usljed velikih količina padavina u proteklim danima, a i zbog dotoka vode od pritoka kao i velike količine ispuštanja sa brane Modrac izašla iz svog korita u dijelu od Miričine do Stjepan Polja te poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju – naveli su.

Zaposlenici službe jutros su obišli poplavljeno područje sprečkog polja te utvrdili da je na više mjesta ugroženo nekoliko stambenih i privrednih objekata u koje voda nije ušla-

Na području opštine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.

Izvor: srpskacafe.com

Foto: Radio Srebrenik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button