BiH

Комшић: Лавров показао непоштивање институција, уставног система и државе БиХ

Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, данас је у обраћању медија у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву рекао да Сергеј Лавров, министар вањских послова Руске Федерације има поново састанак са Милорадом Додиком, предсједавајућим Предсједништва БиХ.

“Свима је јасно да је Лавров, ако не први, други, трећи најзначајнији човјек, и сваки његов потез шаље поруку. Оно што смо имали прилику гледати откако је дошао у БиХ јесу поруке, не његове личне, него Руске Федерације. Непостојање заставе БиХ, није проблем протокола, него његов, то схватамо као ниподаштавање земље у коју је дошао. Изјава Лаврова да поздравља Резолуцију НСРС која говори о војној неутралности, такође, говори о томе да руски минситар вањских послова савршено информисан, искусан, избјегава чињеницу да такву врсту одлуке могу донијети само државни органи БиХ и да је БиХ донијела одлуку о евроатланској будућности”, рекао је Комшић.

Истакао је да на ова два примјера Лавров показао непоштивање институција и уставног система и државе БиХ.

“Жао ми је што је до овога дошло. Наше опредјељење је да имамо најбоље односе са Руском Федерацијиом, али исто тако захтијевам да се поштују институције БиХ. Да ствар буде гора на друштвеним мрежама је објављен и став Лаврова који у једну руку јесте пријетња, то је нешто на чему ми своје односе не можемо градити са Руском Федерацијом, али можемо људима који тврде да су наши пријатељи да тражимо да поштују БиХ и одлуке институција БиХ”, казао је Комшић.

Додао је да је из тих разлога донесена одлука да данас не угосте Лаврова у Предсједништву БиХ.

Шефик Џаферовић, члан Предсједништва БиХ, рекао је да на овај начин желе да очувајну достојанство и понос БиХ.

“Руска Федерација је велика држава, свјетска сила, БиХ није свјетска сила, али је врло важна и имамо право да изразимо свој став. Руска Федерација, то је поновио и Лавров, поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразумн, али и изјаве које је јуче дао Лавров говоре нам нешто другачије. Поштовати Дејтонски мировни споразум, а ја сам потуно поредјељен за поштивање Дејтона, поштивати њене све анексе, а то значи поштивати њен континуитет, институције, њену заставу и грб, то се мора поштовати, а то јуче није испоштовано”, рекао је Џаферовић, те додао да је високи предстанвик један од анекса Дејтонског спразума, а он је потребан БиХ.

Тврди да снаге које заговарају сецесију говоре о одласку високог представника, те да високи представник не може отићи из БиХ док БиХ не промијени Устав.

Фото: http://tvk3.info

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button