RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Željko Komšić u posjeti Brčkom: Distrikt zaslužuje veću pažnju Federacije BiH

Član predsjedništva BiH, Željko Komišić, boravio je danas u Brčkom, te tokom susreta sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem, još jednom podvukao značaj Distrikta za cijelu državu, što se vidi i kroz činjenicu, da prvi amandman Ustava BiH tretira upravo Distrikt.

„Gradonačelnika Kadrića sam upoznao sa aktivnostima na izgradnji auto-puta Beograd Sarajevo, jer članovi predsjedništva ovih dana, tim povodom, putuju u Tursku. Govorili smo i o dionici puta Bijeljina-Brčko, kao i izgradnji novog graničnog prelaza Brčko-Gunja. Tema razgovora bila je i pandemija, a u ovom kontekstu prenio sam informaciju da će Federacija Brčkom donirati 500 vakcina, koje je ovaj entitet dobio na poklon od Republike Srbije“, naglasio je član predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Kad je riječ o značaju Brčkog za cijelu državu Komšić smatra da je to najbolje uočljivo i kroz činjenicu da je Distrikt, amandmanom broj jedan, što se odnosi na fiskalnu stabilnost, tretiran u Ustavu BiH.

„Jedini amnadman na Ustav BiH je onaj koji reguliše status upravo Brčkog. Sjećam se tog vremena, kada je pod pritiskom američke administracije, u Parlamentarnoj Skupštini BiH jednoglasno usvojen. Da smo nešto naučili iz tog amandmana i načina kako treba regulisati u Distriktu, pa onda to prenositi na nivo Bosne i Hercegovine, bilo bi mnogo lakše danas.”, rekao je Komšić.

On je, ovom prilikom, naglasio i da Federacija treba više pažnje posvetiti Brčkom i podršci Distriktu što, kako je kazao, entitet Republika Srpska, već dugi niz godina čini.

Komišić je, tokom posjete, položio vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima Armije Republike BiH i poginulim braniteljima HVO, koji se nalaze u najužoj gradskoj jezgri Brčkog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Komšić na radnoj večeri u Briselu – Podrška EU zapadnom Balkanu

Radio Brčko

Komšić tvrdi da je CIK prekršio Ustav

Radio Brčko

Komšić: BiH je naša, zajednička, učinimo je boljom nego što je danas

Radio Brčko