RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Košarac organizirao sastanak o problemu plutajućeg otpada na brani HE”Višegrad”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas u Sarajevu sastanak u vezi s rješavanjem problema oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada koji je rijekama iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine dospio na krunu brane Hidroelektrane “Višegrad”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i preduzeća ”Hidroelektrane na Drini”, na čiju inicijativu je ovaj susret organiziran, kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije.

Na današnjem sastanku konstatirano je da je od izuzetne važnosti osigurati stabilnost energetskog sektora i zaštitu životne sredine, te dugoročno rješenje za pomenuti problem.

”S tog aspekta, uvažavajući činjenicu da su sektori energetike i ekologije u primarnoj nadležnosti entiteta, dogovorili smo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležna entitetska ministarstva, te rukovodstvo preduzeća ‘Hidroelektrane na Drini”, zatraže radni sastanak s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Cilj nam je da na trilateralnom nivou otvoreno razgovaramo o ovom problemu i pokušamo naći dugoročna rješenja, jer je očigledno da ona koja su bila produkovana u 2019. godini nisu bila dugoročna”, poručio je ministar Košarac.

Ukazujući na potrebu očuvanja dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, sagovornici su konstatirali da je potrebno nastaviti aktivnosti na trilateralnom nivou, te putem radnih tijela tražiti rješenja koja će spriječiti da otpad s deponija iz Srbije i Crne Gore slivom rijeke Lim dolazi u Drinu, odnosno završava na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”.

”Opredijeljeni smo da tražimo dugoročna rješenja, kako bismo zaštitili životnu sredinu i spriječili nemjerljive posljedice po naš energetski sektor. Zbog toga ćemo uložiti dodatne napore da u što skorijem periodu organizujemo trilateralni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, na kojem ćemo, između ostalog, analizirati istraživanja koja su rađena kroz projekte organizacije SVG i projekte kompanije Dvokut iz Hrvatske, kako bismo došli do trajnog rješenja za problem plutajućeg otpada i omogućili neometano funkcionisanje hidroelektrana na Drini”, zaključio je ministar Košarac u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Staša Košarac danas u radnoj posjeti Brčkom

Radio Brčko

Košarac: Omogućena sredstva od 70 miliona eura iz EU

Radio Brčko

Dodik: Košarac je napisao kraj svog političkog puta

Radio Brčko