RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Košarac zatražio hitnu reakciju ambasadora Sattlera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je danas hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera zbog najave da će Republika Hrvatska izvršiti prekategorizaciju pet graničnih prijelaza sa BiH, koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila.

Košarac je uputio dopis ambasadoru Satleru, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo ”Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku”, a kojim su jednostrano određene ceste po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih motornih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

– Spomenuti Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, nego je u suprotnosti i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH – upozorio je Košarac u dopisu šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Košarac je istakao da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do pet graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske, a koji su definisani kao granični prijelazi za međunarodni cestovni prevoz roba na osnovu Ugovora BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima.

Naglasio je da je na ovaj način onemogućeno korišćenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila prethodno pomenute nosivosti i dužine.

– Ovakva odluka Hrvatske će proizvesti niz negativnih posljedica za značajan dio privrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplikuje i produžava vanjskotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta roba po prethodno utvrđenim cestovnim pravcima koji povezuju BiH i EU – naveo je Košarac u dopisu.

Prema njegovim riječima, neophodno je da EU pruži pomoć i podršku kako bi se ovo pitanje riješilo u najboljem interesu za privrednike iz BiH.

– Imajući u vidu prethodno navedeno, molimo Vas za hitnu reakciju u cilju otklanjanja propusta nastalih donošenjem spomenutog pravilnika, te njegovog usklađivanja sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – naveo je Košarac u dopisu ambasadoru Satleru, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH dobija još jedan granični prijelaz prema Hrvatskoj

Radio Brčko

Košarac: Zaštititi zdravlje ljudi, obezbijediti dovoljno hrane, lijekova

Radio Brčko

Dodik: Košarac je napisao kraj svog političkog puta

Radio Brčko