RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Košarac zatražio otvaranje ‘zelenih koridora’ na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputio je inicijativu prema nadležnim organima Republike Hrvatske za otvaranje ‘zelenih koridora’ za neometan protok roba i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama.

On je podsjetio da je o tim pitanjima razgovarano i na sastanku delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koji je održan u decembru prošle godine.

– Otvaranje ‘zelenih koridora’, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije u ljetnom periodu, kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom, značilo bi smanjenje gužvi na graničnim prijelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima – istakao je Košarac u dopisu upućenom Državnom inspektoratu Hrvatske, te ambasadama BiH u Hrvatskoj i Hrvatske u BiH.

Prema riječima ministra Košarca, procjenjuje se da će u narednom periodu biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, svježeg krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

– Naša namjera je da domaćim izvozno orijentiranim poljoprivrednicima olakšamo posao, skratimo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima, a time i dodatne troškove, kojima su izloženi ukoliko ne ispoštuju ugovorene rokove za isporuku roba. Zbog toga intenzivno tražimo način da spriječimo zastoje na granicama, kako bismo izbjegli scenario da se zbog dužine vremena čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz – poručio je Košarac.

S tim u vezi, zatražio je održavanje sastanka s nadležnim tijelima u Hrvatskoj u najkraćem roku, kako bi se pravovremeno otklonile poteškoće prilikom izvoza proizvoda iz BiH, koji podliježu inspekcijskim kontrolama, na tržište EU, saopćeno je iz MVTEO BiH.

– Prošle godine smo, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima i kontinuiranoj komunikaciji s hrvatskom stranom, uspješno prevazišli ovaj problem na korist domaćih privrednika koji su izvozno orijentisani. Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište država EU. Tako će svježa roba do krajnjeg kupca stići u što kraćem vremenskom roku, bez slabljenja kvaliteta – zaključio je ministar Košarac.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dodik: Košarac je napisao kraj svog političkog puta

Radio Brčko

Košarac: Omogućena sredstva od 70 miliona eura iz EU

Radio Brčko

Ministar Košarac u radnoj posjeti Brčko distriktu

Mirsad Arnautović