RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Krišto uputila pismo dužnosnicima EU: Potvrdili smo predanost europskoj agendi, reformi i napretku

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, uputila je pismo najvišim europskim dužnosnicima u kojem ih informira o postignućima u prvih 100 dana rada ovog Vijeća ministara, za koja ističe da su jasno potvrdila „našu snažnu predanost europskoj agendi, reformi i napretku“.

Istaknut ću kako je u ovom kratkom roku Vijeće ministara pokazalo svoju efikasnost, ali i neupitnu opredijeljenost europskim integracijskim procesima te vrijednostima i načelima koje baštini EU. Održali smo 10 sjednica na kojima smo razmatrali više od 500 materijala. Naši glavni prioriteti bili su jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, poboljšanje poslovnog okruženja i povećanje socijalne dobrobiti. Upravo smo u prvih 100 dana mandata napravili značajan napredak u tim područjima, ističe Krišto u pismu u koje je Fena imala uvid.

Ona je navela i informacije o najbitnijim materijalima, kada je u pitanju ispunjenje ključnih uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, koje je ovo Vijeće ministara BiH u proteklih 100 dana rada razmatralo i usvojilo. Prvo, Dokument okvirnog proračuna institucija (DOP) BiH za razdoblje 2023. – 2025. godine, usuglašen s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH za to razdoblje, koji je prethodno usvojilo Fiskalno vijeće BiH. Nakon toga usvojen je i proračun za 2023. godinu, u najvećem iznosu do sada, čime su stvorene pretpostavke za normalno funkcioniranje institucija BiH, a samim time i ispunjavanje prioriteta na europskom putu. Potom navodi Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025., koji je dostavljen Europskoj komisiji. Za potrebe Paketa proširenja 2023., Vijeće ministara BiH usvojilo je Prilog institucija u BiH za razdoblje 15. 5. 2022. – 1. 3. 2023., a u izradi je i dopuna Priloga institucija u BiH za razdoblje 1. 3. 2023. – 15. 5. 2023. Krišto među ove materijale ubraja i usvajanje Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. između EU-a i BiH, vrijednog 70 milijuna eura, kojim se omogućava pomoć najugroženijima u suočavanju s rastućim cijenama i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini. Na njenom popisu su i Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Prijedlog pravilnika o radu i operativnoj suradnji zajedničke kontaktne točke za BiH za suradnju s EUROPOL-om. Naglašava i kako je Vijeće ministara pokrenulo i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, a u pripremi su i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sustava javne uprave s ciljem poboljšanja njezine učinkovitosti i transparentnosti.

Ovo razdoblje od 100 dana pokazalo je da je BiH spremna i sposobna odgovoriti na brojne izazove. Svjesni smo da još mnogo toga treba učiniti. Budite uvjereni da će Vijeće ministara BiH odlučno i neumorno nastaviti raditi na rješavanju svih izazova, uključujući i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Naš cilj ostaje otvoriti pregovore s EU-om te ostvariti sveobuhvatni napredak u procesu europskih integracija, što uključuje usklađivanje zakonodavstva, jačanje institucija, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poboljšanje ekonomske situacije.  Usporedo s provođenjem nužnih strukturnih reformi naš prioritet i obveza je u sljedećih šest mjeseci provesti i ograničenu ustavnu reformu i usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva sukladno odluci Ustavnoga suda BiH i presudama Europskoga suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva i pravosuđa možemo dostići visoke standarde vladavine prava sukladno europskim standardima, što je jedan od ključnih uvjeta pristupanja BiH u EU, navodi predsjedateljica Krišto.

Dodatni poticaj našim naporima na putu prema EU-u i u provođenju reformskih procesa, dodaje ona u pismu, nedvojbeno pruža potpora i bliska suradnja s liderima i visokim dužnosnicima EU-a. Uvjerena je kako će ova buduća suradnja biti uspješna i da će nastavak potpore dužnosnika EU biti od velikog značaja u jačanju institucija i demokratskih procesa u BiH.

Sigurna sam kako će najavljeni Dijalog na visokoj razini, 17. svibnja 2023. u Sarajevu, pod liderstvom visokih europskih dužnosnika polučiti iznimne rezultate, što će nas potaknuti da još predanije i intenzivnije radimo kako bismo unaprijedili naše zajedničke ciljeve i načinili nužno potreban iskorak prema početku pregovora o punopravnom članstvu u EU-u. Dopustite mi na samom kraju, u ime Vijeća ministara BiH kao i svoje osobno, uputiti čestitke u povodu 9. svibnja, Dana Europe, te još jednom izraziti duboku zahvalnost na vašem svesrdnom zalaganju i zainteresiranosti za prilike u BiH.  Vjerujem kako ćemo na našem europskom putu i dalje imati vašu snažnu potporu te da ćete nastaviti podržavati naše napore na izgradnji bolje budućnosti za sve narode i stanovnike u BiH, navela je predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto u pismu upućenom najvišim europskim dužnosnicima.

Pismo je adresirano na predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europskog parlamenta, Robertu Metsolu, predsjedatelja Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, Davida McAllistera, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella, te europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje, Olivéra Várhelyia.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

EU otvara granice za sve putnike koji su primili obje doze vakcine

Radio Brčko

Čelnici EU razgovaraju o certificiranju više vrsta vakcina i COVID pasošima

Radio Brčko

Vijeće EU pozvalo političke predstavnike Crne Gore da pokažu odgovornost

Radio Brčko