RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Otvorena izložba slikara Srđana Ćeranića

U sklopu manifestacije „Proljeće u gradu“ sinoć je otvorena izložba slikara Srđana Ćeranića u Gradskoj galeriji Brčko distrikta BiH.

„Na izložbi je postavljena retrospektiva od oko 20 reprezentativnih djela ovog umjetnika od njegovih studentskih dana pa sve do danas. Tematika izložbe je vrlo neobična i posvećena je ekološkim temama, a fokus je smeće, odnosno otpad te se ovom izložbom želi promovirati očuvanje okoliša“, kazala je Sonja Đurović, kustosica Gradske galerije.

Prema njezinim riječima ova izložba sugerira prije svega na prirodu, na naše ponašanje prema prirodi, odnosno na modernu civilizaciju i sve njene negativne tekovine koje su dovele do toga da uništavamo prirodu i da se od nje otuđujemo. Na slikama su prikazana sva lica, odnosno svi portreti prirode koje danas možemo vidjeti, od pejzaža koji su vrlo poetični i predstavljaju onu estetiku koja je pozitivna, do djela gdje su prikazane eksplicitne kante za smeće, odnosno otpad koji sugeriraju na propadanje.

„Prikazana djela su od mojih studentskih dana pa do današnjeg dana i predstavljaju na neki način apel na očuvanje prirode, prikazujući smeće. Što se tiče samog stvaralaštva koristio sam razne tehnike, a i ja volim čisto da ispitujem te tehnike, tako da ovdje imamo i kolaž slika, akril, zatim kombinacija akrila i masnih pastelnih boja, uglavnom prevladavaju kombinirane tehnike“, kazao je autor izložbe Srđan Ćeranić.

Izložba slikara Srđana Ćeranića u Gradskoj galeriji Brčko distrikta bit će otvorena narednih mjesec dana, i svi zainteresirani mogu ju posjetiti svaki radni dan od 07:30 do 15:30 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Отворена изложба о Меши Селимовићу

Vladimir Matijević

Izložba “Bolni krik Brčkog” još jedan dokaz stradanja nesrpskih civila u gradu

Admir Kadrić

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

Radio Brčko