BiH

Nastava u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra

U okviru priprema za novu školsku godinu bit će ažurirani planovi za vanredne situacije u školi, koji moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19, kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelu osobu.

“Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije”, izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Bit će izvršena analiza o ukupnom broju uposlenih po ustanovama, broju vakcinisanih sa jednom ili obje doze, kao i broju onih koji su prebolovali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, te broju onih koji nisu niti vakcinisani, niti su prebolovali COVID-19.

Naredna analiza stanja bit će urađena polovinom septembra, te će tada u skladu s epidemiološkom situacijom biti donesena odluka o nastavku modela obrazovanja.

Kako je potvrdio ministar nauke i obrazovanja Elvis Baraković, zakupljena je platforma u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kako bi spremno mogli preći na online sistem ukoliko bude potrebno.

Pored priprema u segmentu COVID-19, Vlada TK danas je donijela i odluke kada je riječ o kapitalnim ulaganjima u obrazovne ustanove Tuzlanskog kantona.

“Odobrena su sredstva za realizaciju 16 kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja. Ukupna vrijednost donesenih odluka je 329 hiljada KM, a sredstva će biti raspoređena na projekte koje su kandidirale obrazovne ustanove prema resornom ministarstvu”, izjavio je ministar Baraković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button