U okviru priprema za novu školsku godinu bit će ažurirani planovi za vanredne situacije u školi, koji moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19, kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelu osobu.

“Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije”, izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Bit će izvršena analiza o ukupnom broju uposlenih po ustanovama, broju vakcinisanih sa jednom ili obje doze, kao i broju onih koji su prebolovali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, te broju onih koji nisu niti vakcinisani, niti su prebolovali COVID-19.

Naredna analiza stanja bit će urađena polovinom septembra, te će tada u skladu s epidemiološkom situacijom biti donesena odluka o nastavku modela obrazovanja.

Kako je potvrdio ministar nauke i obrazovanja Elvis Baraković, zakupljena je platforma u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kako bi spremno mogli preći na online sistem ukoliko bude potrebno.

Pored priprema u segmentu COVID-19, Vlada TK danas je donijela i odluke kada je riječ o kapitalnim ulaganjima u obrazovne ustanove Tuzlanskog kantona.

“Odobrena su sredstva za realizaciju 16 kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja. Ukupna vrijednost donesenih odluka je 329 hiljada KM, a sredstva će biti raspoređena na projekte koje su kandidirale obrazovne ustanove prema resornom ministarstvu”, izjavio je ministar Baraković.